Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2014 Nr. 4

Van de voorzitter

Tijdens het oktober werkbezoek viel de nadruk op project Algemene Hulp. Door de aanhoudende crisis in Oekraïne zijn de omstandigheden van veel mensen er niet beter op geworden, zeker niet met de winter voor de deur. Op bijna honderd adressen in dorpen en steden rond Nagydobrony worden voedselpakketten gebracht bij allerarmste ouderen en gezinnen. De distributie hiervan wordt verzorgd door Hidi Erika en haar moeder en u kunt over hun memoires een verslag lezen in deze OC. Verder zijn we benieuwd naar de polikliniek, want volgens OZO medewerker Jenö komt dit project binnenkort tot afronding. Het komende werkbezoek DV januari 2015 gaan we het zien! Wat het werkbezoek betreft wil ik nog maar eens onder de aandacht brengen dat u ons kunt volgen op onze website www.stichting-ozo.nl Rechts op uw scherm ziet u de knop ‘Volg ons’ en kunt u dagelijks lezen en zien hoe het werkbezoek verloopt (in de hoop op een goed werkende internetverbinding).

Het is alweer de laatste OC van dit jaar en we leven in de dagen van Advent en het komende Kerstfeest. Hoewel wij ons bezighouden met allerarmsten in Oekraïne mogen we ook denken aan de armoede wereldwijd. Ook moet ons gebed zijn voor de vervolgde christenen in zoveel landen. En terwijl de wereld zucht als in barensnood, zal, als de Heere het geeft, het Evangeliewoord op het Kerstfeest weer gaan klinken: vrede op aarde, in mensen een welbehagen. Deze vrede, die elk menselijk verstand te boven gaat, wil de Heere schenken door Jezus Christus Die daarvoor alles heeft volbracht. Laat dat uw en ons persoonlijke advent zijn!

Namens alle medewerkers van Stichting OZO wens ik u goede Kerstdagen en een gezegend 2015.


Teun Bakker

Foto voorpagina

Wel eens over nagedacht bij uw gasfornuis? Eén klik en de pit brandt. Honderdduizenden Oekraïeners kennen deze luxe niet. De gasprijzen zijn schrikbarend hoog en zelfs stookhout is peperduur. De man op de foto heeft onder een dik pak sneeuw onderweg wat brandhout gevonden. Nu kan er gestookt worden, maar hoe zal het morgen zijn? Er blijven altijd mensen nodig die mensen helpen! Helpt u mee, ook in 2015?

Project Algemen Hulp

Stichting OZO begon veertien jaar geleden met het aanbieden van voedselpakketten aan allerarmste ouderen. Dit bleek absoluut een nodig en dankbaar project te zijn. Na enkele jaren kwam er een lichte verbetering voor de ouderen door een verkiezingsstunt: de pensioenen werden verhoogd. Maar anno 2014 zijn we weer terug bij af. De aanhoudende crisis in Oekraïne zorgt voor een torenhoge stijging van kosten voor onder meer levensonderhoud. Voorbeeld: de gasprijs werd onlangs met 400% verhoogd. Voor Stichting OZO reden om dit eenvoudige, maar OZO belangrijke hulpproject opnieuw ter hand te nemen. Voor de uitvoering hiervan tekenen twee zeer gedreven dames: Erzsó, de echtgenote van Jenö en hun dochter Erika. Samen bezoeken zij periodiek bijna honderd adressen en staan ouderen en gezinnen met voedselpakketten, raad, daad en Bijbels terzijde.

Ze doen dit werk met hart en ziel. Het begint met het afwegen en samenstellen van de pakketten. Vervolgens wordt er een selectie gemaakt van de te bezoeken adressen. Op de geplande dag wordt de auto volgeladen met pakketten, kleding en geestelijke lectuur. En daar gaan ze, Erika achter het stuur want zij heeft sinds kort haar rijbewijs. Zo rijden ze van dorp naar dorp, van adres naar adres.

Op de adressen komen ze van alles tegen. Veel verdriet, pijn en ziektes, maar ook veel dankbaarheid. De dames nemen alle tijd om te luisteren, bieden het voedselpakket aan en schakelen indien nodig een dokter in of de hoofdzuster van het verzorgingshuis.
Soms is er weerstand bij ouderen, want misschien hebben de dames minder goede bedoelingen? Erika vertelde het verhaal dat ze tot drie keer weggestuurd werden bij een echtpaar, want zij konden maar niet begrijpen dat iemand zomaar voedsel komt brengen, daar zit iets achter! Maar ze bleven er naar toe

Er zit een warm kloppend hart achter dit project Algemene Hulp!


gaan, lieten foto’s zien van andere adressen, vertelden steeds over de humanitaire hulp van Stichting OZO en tenslotte viel het kwartje. Nu staat het echtpaar heel blij in de deuropening te wachten als de blauwe Lada voor de deur stopt. Erzsó en Erika zijn uitermate dankbaar voor de mogelijkheid om geestelijke lectuur aan te bieden, vooral de grootletterbijbels. Ook gaat steevast de tas met gebruikte brillen mee en in de meeste gevallen zijn ouderen dan weer in staat om meerdere boeken te lezen. Rond de Kerstdagen zit er een extraatje in de pakketten: een blikje vis of een stuk kaas. Kortom: er zit een warm kloppend hart achter dit project Algemene Hulp!

OZO kort

- door de crisis in Oekraïne is geld steeds minder waard terwijl de kosten stijgen. Hierdoor gaan veel mensen in het buitenland werken

- Erzsike, de moeder van OZO medewerker Jenö tobt heel erg met haar gezondheid. Vergevorderde diabetes en een veel te hoge bloeddruk zijn de voornaamste problemen. Desondanks kan zij altijd goed over haar Heere en Heiland spreken en wat dat betreft verlangt ze naar ‘huis’. Misschien wilt u haar eens een bemoedigingskaart sturen!

Het adres is:

Ukraine Kárpátalja
Úngvári Járás
Nagydobrony 89463
Felvég 27
Hidi Erzsike


U kunt uw kaart ook afgeven bij één van de OZO medewerkers, die nemen deze dan in januari mee. Ook een digitale wens is mogelijk via email info@stichting-ozo.nl

Bezorging Onderling Contact

In het vrijwilligerskorps om de OC kosteloos op Flakkee te verspreiden hebben zich enkele mutaties voorgedaan. De heer en mevrouw Koppenaal te Stellendam stoppen met dit werk in hun woonplaats en ook Cor en Jolanda Joppe te Melissant gaven te kennen hiermee te gaan stoppen. Allereerst willen wij deze vrijwilligers heel hartelijk bedanken voor hun jarenlange trouwe inzet. Aan de OZO leus ‘maximale hulp met minimale kosten’ heeft u daadwerkelijk gestalte willen geven. Nogmaals hartelijk dank!
Dankbaar kunnen we vermelden dat andere vrijwilligers hun plaats wilden innemen. Dit betreffen de families Soeteman te Melissant en Boelaars te Stellendam. Ook wil Femke Onderdelinden uit Middelharnis heel graag helpen om de OC’s te verspreiden bij de donateurs in Middelharnis/Sommelsdijk. Dank voor ieders bereidheid om dit belangrijke werk te kunnen voortzetten!

Kerstgift 2014

Overweegt u een Kerstgift voor Stichting OZO? Uw gift is bij ons in goede handen, want van elke geschonken euro gaat minstens 95 eurocent naar hulp voor de allerarmsten. Stort uw gift op NL71RABO0341636851. Dank namens iedereen die we mogen helpen!

OZO kwartaalflits

Er blijven altijd mensen nodig die mensen helpen


Bijbelverspreiding

Van stichting Agaton Ergon ontvangen we jaarlijks een gift voor de zeer belangrijke Bijbelen geestelijke lectuur verspreiding. Deze lectuur wordt verspreid via ons project Algemene Hulp (lees het artikel hierover, red.), maar ook worden er gezinsbijbels en kinderbijbels in een aantal kerkelijke gemeenten uitgereikt aan pasgehuwden en aan ouders die hun kinderen laten dopen.

Tijdens het werkbezoek in oktober besloten we op zondag naar de kerk te gaan in het nabijgelegen Kisdobrony bij dominee Tamász. Deze sympathieke predikant dient zowel de gemeente van Kisdobrony als die van Tiszaásztelek. De laatste is een zeer kleine gemeente die geen eigen predikant kan onderhouden. We bezochten beide diensten en vroegen de curator (hoofd kerkenraad) naar de “Dit is nu een beker water aanreiken in de Naam van Jezus” reacties over de eerder geschonken Bijbels en kinderbijbels. Zijn antwoord was zonneklaar: de aangeboden lectuur is op! Meerdere kerkenraadsleden mengden zich in het gesprek en het verzoek werd duidelijk: is het mogelijk meer Bijbels en geestelijke lectuur te schenken om uit te delen aan jonge en oude gemeenteleden, in de kerk en op huisbezoeken! We overhandigden een aantal dozen met lectuur en we zullen niet licht vergeten hoe een zichtbaar ontroerde curator zei: “Dit is nu een beker water aanreiken in de Naam van Jezus”.

“Dit is nu een beker water aanreiken in de Naam van Jezus”


Dat arme mensen blij zijn met een brood is logisch. Veel allerarmsten zijn ook dankbaar en ontroerd als zij medische hulp krijgen of hun woning wordt opgeknapt. Maar dat predikant en kerkenraad zó blij zijn met de mogelijkheid Gods woord uit te delen en uit te dragen dan geldt ook hiervan: om stil van te worden. Soli Deo Gloria!

Bedrijfskleding Esselink Middelharnis

De in Middelharnis gevestigde bouwmaterialenhandel Imabo Esselink onderging een naamsverandering: Bouwcenter Esselink. Hierdoor werd een hoeveelheid bedrijfskleding overbodig en de directie besloot deze voorraad te schenken aan Stichting OZO. In het oktober werkbezoek werden er een aantal sets meegenomen en wij vonden het een goed idee om ons ‘huis’ bouwteam in Oekraïne maar eens in het nieuw te steken. Op de foto ziet u het resultaat en de mannen zijn er heel erg blij mee! Namens de Oekraïense bouwvakkers heel hartelijk bedankt!

Werkbezoeken

In 2014 reisden we drie keer naar Oekraïne. Voor de januari reis namen we het vliegtuig, terwijl in mei en oktober een transport verzorgd werd. In mei was dat best spannend aangezien er van overheidswege nog steeds geen duidelijkheid was over het brengen van hulpgoederen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Voor de transporten mochten we, inclusief brandstof voor de oktober reis, gebruik maken van de Mercedes bus van firma ‘de Branding’ te Ouddorp, waar we met name de heer Sperling heel hartelijk voor willen bedanken! Sponsoring in mei voor de brandstof was van Aannemingsbedrijf Martijn Klem (AMK) te Oude-Tonge en Kunststof Ramen Industrie (KRM) te Middelharnis. Ook deze bedrijven heel hartelijk dank!

Blij met gebreide truien

De gebreide truien, mutsen, wanten en shawls van mevrouw Suze Hollaar uit Sommelsdijk vinden gretig aftrek bij de jeugd. Eerder werden de zestig kinderen van de basisschool in Járok voorzien van deze wintervaste kleding en in het laatste werkbezoek kregen de ruim twintig kinderen van de zondagsschool in Kisdobrony de gebreide outfit. De glunderende snoetjes spreken voor zich! Er vond hier en daar wél ruilhandel plaats want ja, blauw is voor sommigen nu eenmaal mooier dan rood. Maar met elkaar kwamen ze er wel uit en was iedereen dik tevreden. Wat ons betreft mag mevrouw Hollaar nog menige trui breien. En als u die dit leest nog een voorraad wol hebt liggen waar u niets meer mee doet, dan weten we hiervoor een prima adres: mevr. S. Hollaar, Joos Jansestraat 18, Sommelsdijk. ‘Warm’ aanbevolen!

Giften allerlei

- mevrouw Van Assen uit Middelharnis schonk een aantal spellen voor de bewoners van verzorgingshuis ‘Rehoboth’, waarvoor dank namens de bewoners!

- een echtpaar uit Middelharnis vierde onlangs een huwelijksjubileum. Via de cadeautip ‘onder couvert’ mocht Stichting OZO € 235,- ontvangen

- door de inzet van een brandweer sponsor werden er in oktober twee straalpijpen aangeboden voor een brandweerkorps.Tevens zorgde hij voor brandweerpakken en slangen en spuitstukken die nu klaar liggen in ons magazijn om in januari meegenomen te worden

- Stichting OZO heeft sinds kort toegang tot de donatieprogramma’s van technologieleveranciers (Microsoft, Adobe, enz.), waardoor er voordelig gebruik gemaakt kan worden van software en hardware, die het werk van Stichting OZO efficiënter en eenvoudiger maken

- samenvattend zijn we heel dankbaar voor alle giften die werden overgemaakt. Particulieren, bedrijven, instellingen en een groeiend aantal diaconieën stortten mooie bedragen op de OZO bankrekening. Met deze giften, samen met die van de zeer belangrijke vaste donateurs, is Stichting OZO in staat haar projecten uit te voeren. Om stil van te worden!

Help mee! Heeft u deze ”Onderling Contact” uit? Geeft dan dit krantje door



Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op