Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2008 Nr. 1

Van de voorzitter

In de achterliggende tijd, in februari wel te verstaan, brachten een tweetal medewerkers van onze stichting weer een werkbezoek ten behoeve van de projecten in Oekraïne. Zoals elk werkbezoek het geval is, keerden zij vol met indrukken, verhalen en belangrijke mededelingen weer terug in Holland. Met deze gegevens doen wij ons best om u als sponsor door middel van deze kersverse OC weer te informeren over wat er gedaan is (en wordt) met uw zeer welkome en gewaardeerde giften. We ervaren de giftenstroom telkens weer als een zegen van God, met in het achterhoofd de bede uit Psalm 90: ‘Sterk onze hand en zegen onze vlijt, bekroon ons werk en nu en t’ allen tijd’. Ik hoop dat deze woorden u ook zullen inspireren om met elkaar blijvend gestalte te geven aan het mooie werk wat in Oekraïne gedaan mag worden.

Intussen kijken we ook vooruit naar het volgende werkbezoek in mei. Want dan zullen de inspanningen hun bekroning krijgen: verzorgingshuis ‘Rehoboth’ zal op DV dinsdag 6 mei 2008 officieel geopend worden. Zo’n opening is, ook in Oekraïne, een uiterst gewichtige aangelegenheid. Naast alle betrokkenen die voor, tijdens en na de bouw actief waren of nu nog zijn, worden er allerlei hoogwaardigheidsbekleders uit kerk en politiek uitgenodigd en momenteel is men in Oekraïne bezig met het opstellen van een programma. Om van deze heugelijke gebeurtenis getuige te kunnen zijn, zullen ook onze gezinnen en enkele familieleden meereizen. Zij zijn gewoonlijk de thuisblijvers en leven op de achtergrond intens mee.

Voor hen een uitermate mooie gelegenheid om eens mee te ervaren hoe het leven in Oekraïne is! Wellicht ten overvloede vermeld ik hierbij dat de reis en het verblijf volledig op eigen kosten is. Géén OZO kosten, dus! In de OC van juni 2008 zal verslag worden gedaan van deze openingsdag.

Teun Bakker

Opnieuw een schokkende gebeurtenis

De laatst ingekomen bewoonster in het verzorgingshuis is Gál Jólán, oud 84 jaar. Zij woonde alleen in een goed huis in de grensstad Ungvár en kon nog redelijk goed voor zichzelf zorgen. Op een dag kwamen haar kinderen haar enthousiast vertellen dat zij haar huis verkocht hadden. Met de opbrengst hiervan konden zij voor zichzelf een nieuwe woning bouwen en moeder zou een prachtig onderkomen krijgen elders in de stad.
Zij stemde toe. Maar de kinderen streken het geld op, lieten hun oude moeder achter in de kelder van een leegstaand huis en vertrokken naar onbekende bestemming. Moeder bracht vervolgens haar dagen door in deze vochtige kelder. Er was geen water en het toilet was een emmer. Door te bedelen kon zij haar maag enigszins gevuld krijgen. Maar zij kreeg hulp van haar vorige buren. Zij waren naar haar op zoek gegaan en hadden haar gevonden! Getipt door deze buren besloten Jenö en Pisti haar een bezoek te brengen. Toen zij in de kelder aankwamen en zich voorstelden, klonk er een noodkreet: ‘Neem mij alstublieft mee!’ Deze mevrouw woont nu in verzorgingshuis ‘Rehoboth’ en we wensen haar nog een goede tijd toe!

Giften allerlei

- Vrouwenvereniging ‘Eliseba’ te Nieuwerkerk (Z) bestemde haar Kerstcollecte 2007 voor St. OZO. Het mooie bedrag van € 115,00 werd overgemaakt.

- Op uitnodiging van het ouderencomit? van de Hervormde gemeente te Goes werd de videopresentatie vertoond. Het was een fijne middag en de aanwezigen toonden zich erg betrokken op de OZO projecten. De collecte bedroeg € 150,00 en de verkooptafel € 135,05.

- Dank aan de diaconie van de Hervormde gemeente Dirksland. Zij schonk een gift van € 250,00.

- Dank aan St. Vermogensbeheer Hersteld Hervormde gemeente Sirjansland. Zij schonk een gift van € 125,00.

- Dank aan de diaconie van de Hervormde gemeente Goedereede. Haar gift was € 120,00. Op verzoek van de plaatselijke Vrouwenvereniging ‘Bid en Werk’ nog een gift van € 100,00.

- Dank aan de diaconie van de Gereformeerde kerk te Ooltgensplaat. Haar gift bedroeg € 337,09.

- Dank aan de diaconie van de Gereformeerde kerk te Stellendam. Haar collecte bracht € 418,35 op.

- De diaconie van de Hervormde gemeente te Leerdam, in deze gemeente loopt gedurende het winterwerk een St. OZO projectpresentatie, maakte reeds € 400,00 over.

- Bouwmarkt Big Boss te Oude-Tonge schonk via de heer P.T. Bakker te Oude-Tonge allerlei materialen, zoals verf, jaloezieën, gereedschap en lampen voor het mooie bedrag van € 250,-.

- Firma Viba N.V. te Zoetermeer schonk een set luchtbalgen voor de achtervering van de transportbus ter waarde van € 365,-.

Alle gevers hartelijk dank!

Giften voor boerderijproject

Onderstaande bedrijven gaven hun steun aan de opbouw van het boerderijproject:

- Firma AGO te Sommelsdijk schonk gereedschap en verschillende machine- en motoron der delen t.w.v. € 200,-.

- Provak te Dirksland schonk voor € 450,- werkkleding.

- Een anonieme gever schonk voor € 750,- een compressor, een kolomboormachine een 12-tons pers en vele andere waardevolle materialen.

- Firma Diesel B?chli BV te Harderwijk reviseerde gratis de brandstofpomp incl. verstuivers van een lasaggregaat. Waarde € 600,-.

Voor al deze giften zeggen wij u hartelijk dank!

Geschenken voor Oekraïne

In Oekraïne is men dol op de smakelijke Hollandse koffie, paprika’s, kaas, groente en fruit.
De volgende bedrijven schenken elk werkbezoek producten uit hun assortiment:

- C1000 Sommelsdijk levert pakken koffie en andere boodschappen voor € 80,-.

- Van Kaasboerderij Van Schaik te Sommelsdijk krijgen we voor € 80,- heerlijke kaas.

- Eveneens voor € 80,- prima kaas van Home Service Dirksland.

- Verkoper Adrie (van de groenteauto van Firma Dekker te Wolphaartsdijk) komt steevast met enkele kisten prima sinaasappelen en paprika’s op de proppen.

- En dan nog de vele particuliere giften van vrienden en bekenden. Een pak koffie, snoepgoed voor zigeunerkinderen, een warme trui, enz.

Al deze blijken van medeleven worden zeer gewaardeerd!

Oekraïense OZO-medewerkers aan het woord, afl. 4

Energiek. Zó in rust en zó in actie. Meedenken en vooruitdenken. Een harde werker met een zakelijke inslag, maar zeer menselijk. Een interview met een gedreven Ráti István (Pisti), adjunct-directeur van verzorgingshuis ‘Rehoboth’ en de eerste man van het boerderijproject. We ontmoeten hem volgens afspraak op de boerderij, druk bezig met het instrueren van het personeel over de taken van de dag.

• Heb je toch wel tijd voor een interview?
Eigenlijk niet (grinnikt ondeugend, maar wordt meteen serieus). Natuurlijk wel. Wat wil je vragen?

• Wil je iets over jezelf vertellen?
Ik ben geboren op 29 oktober 1963 in Nagydobrony. Ik groeide op in dit dorp, bezocht de lagere school en moest daarbij en daarna hard werken bij vader op het land. Hij bracht me de liefde voor de landbouw bij. Alles wat groeit en bloeit is prachtig! Mijn jeugdjaren waren redelijk gelukkig, hoewel het leven in een communistisch land wel diepe sporen heeft nagelaten. Alles was onderworpen aan ‘het systeem’. Je mocht niet zelf denken, er werd voor je gedacht. Ik kon dat maar moeilijk accepteren, maar je onttrekken aan dit systeem gaf enorme sociale problemen. Dus hield je je mond en accepteerde gelaten wat van hogerhand over je beslist werd. Zo ben ik opgegroeid.

Het leger riep mij onder de wapenen en ik leerde voor chauffeur. Allerlei soorten voertuigen leerde ik besturen en ik vond dat prima, zolang men mij maar met rust liet. Na de diensttijd leerde ik Erika kennen, we zijn gelukkig getrouwd en hebben twee jongens: Ferenc (Feri) en István. Helaas gaan de zorgen ons gezin niet voorbij. Feri heeft een oogziekte waar niets aan te doen is, hij heeft daardoor een beperkt gezichtsvermogen. István is veel ziek. Door een nog onbekende oorzaak heeft hij een veel te lage weerstand.

Ik werd vrachtwagenchauffeur en reisde door heel Oekraïne, maar ook verder. Rusland, Wit-Rusland, zelfs tot in Kazachstan toe. Door bepaalde omstandigheden ben ik hiermee gestopt en werd tractorchauffeur bij een loonbedrijf. Door hard te werken en zuinig te zijn kon ik zelf een tractor kopen en startte mijn eigen bedrijfje.

Gelukkig liepen de zaken goed en met de opbrengst van de landbouw kon ik een varkenshandel beginnen. Dit doe ik nog steeds en daarnaast werk ik nu met enorm veel plezier op de OZO-farm.

• Was het eenvoudig om in Oekraïne een bedrijf te starten?
Ja en nee. Een probleem was de steeds veranderende regelgeving. Van de ene dag op de andere werden regels of wetten gewijzigd. Feitelijk is er wat dit betreft nog niets veranderd. Maar door de ervaring wijs geworden heb ik heel veel kennis opgedaan over deze materie. Door goed oren en ogen open te houden én vrienden te maken in de bureaucratische kringen krijg je heel veel voor elkaar.

• Hoe kwam je in contact met Stichting OZO?
Via Stichting Tálentum. Ik werd gevraagd om zitting te nemen in het Presbyterium van de kerk en het bleek dat onze gemeente heel veel contacten heeft met buitenlandse humanitaire stichtingen. Om deze betrekkingen te onderhouden is in Oekraïne een stichtingsvorm noodzakelijk. Deze stichtingen opereren onder de vlag van de diaconie en stellen het buitenland in staat om met goedvinden van het Parlement humanitair te helpen. Als bestuurslid van Stichting Tálentum zocht ik contact met een buitenlandse stichting om allerarmsten te helpen, op het moment dat jullie in Oekraïne waren om allerarmsten te gaan helpen. Op advies van onze predikant zijn we met elkaar in contact gekomen en ik kan niet anders zeggen dan dat God ons samengebracht heeft.

• Je bent blij met deze samenwerking?
Heel blij en dankbaar. Er is in de afgelopen jaren een goede band tussen ons gegroeid. We weten wat we aan elkaar hebben. De werkwijze van St. OZO spreekt mij aan: concreet mensen opzoeken en op basis van een goed gesprek en belangrijke gegevens beslissen wie er geholpen moet worden. Ik zou geen betere manier weten.

• Je bent, naast je functie van adjunct-directeur van het verzorgingshuis, aangesteld als eerste man van het boerderijproject. Wij hebben in de vorige OC’s onze donateurs op de hoogte gebracht van dit nieuwe project. Hoe draait de farm tot op dit moment?
In het achterliggende jaar ben ik druk bezig geweest met het reinigen van de stallen en het maken van een werkbare situatie op de boerderij. Er was enorm veel achterstallig onderhoud aan schuren, kassen en machines en de veestapel stond er slecht voor. Het toen aanwezige personeel nam het niet al te nauw met het verschil tussen ‘mijn’ en ‘dijn’, waarop ontslagen volgden. Nu werken er gemotiveerde mensen op de farm met kennis van zaken.

Ik ben enorm blij dat St. OZO een aanzienlijk bedrag kon aanwenden om in de farm te investeren en ik kan zeggen dat er met dit geld heel veel verwezenlijkt is. De machines zijn gerepareerd en klaar voor gebruik en de veestapel bestaat nu uit gezonde koeien en varkens. De schuren zijn opgeknapt en door het aanbrengen van nieuwe vloeren en muren kunnen aardappelen, pootgoed en tarwe goed bewaard worden. Ráti István (Pisti), adjunct-directeur van het verzorgingshuis, aangesteld als eerste man van het boerderijproject.
Zakelijk gesproken zijn de kosten nu nog hoger dan de opbrengsten, maar ik heb goede moed voor de toekomst. We zijn nu bezig met het bouwen van een verwarmde kas en de verwachtingen zijn hooggespannen! Binnenkort gaan we van start met het verwarmd kweken van augurken, tomaten en paprika’s en hopen we op een goede opbrengst. Zonder tegenslagen hoop ik dat we volgend jaar kunnen spreken van een bescheiden winst.

• Hoe is het op dit moment economisch gesteld in het Karpatengebied?
Zoals je weet zijn de pensioenen en de salarissen verhoogd. Maar de prijzen stijgen de pan uit. Wat er aan de ene kant ingaat, gaat er aan de andere kant weer uit. De rijken varen er wél bij, maar de armen blijven tobben en moeten alle moeite doen om het hoofd boven water te houden. Dit geldt niet alleen ouderen, maar ook gezinnen. Vanuit onze plaatselijke diaconie worden we dagelijks geconfronteerd met enorme problemen. Het is dan ook zeer belangrijk dat humanitaire hulp gestructureerd aankomt.

• Naar aanleiding van dit interview heb je vast wel een boodschap voor de donateurs in Holland?
Ik hoop dat de donateurs doordrongen zijn van het feit dat er in Oekraïne nog ontstellend veel armoede is. Economisch gaat het in Oekraïne gelukkig iets beter, maar het zal heel lang duren voordat er zich een bepaalde welvaart zal gaan ontwikkelen. We hopen op een stabiele regering die ook prioriteiten zal geven aan het binnenlands beleid. Ik wil alle donateurs hartelijk bedanken dat zij het Karpaten gebied willen helpen op deze mooie en doeltreffende manier. God zal het u vergelden (n.a.v. Mattheüs 5 vers7).

Inzamelen van goederen

Het aannameadres voor uw gebruikte nette en schone kleding is fam. J. Koppenaal, Doetinchemsestraat 60, Middelharnis. Voor alle duidelijkheid: andere goederen, zoals kasten, bankstellen, bedden en dergelijke zijn slechts incidenteel nodig. Wilt u wat dit laatste betreft iets aanbieden, wilt u dan eerst bellen naar 0187-482561 of mailen naar koppenaal.j@kpnplanet.nl. Dan kan bekeken worden of het voor onze projecten bruikbaar is of niet.


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op