Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2004 Nr. 3

Van de voorzitter

Iedereen die de eindeloze hoogbouwwijken van de voormalige Sovjetsteden ooit heeft gezien weet dat het een troosteloos gezicht is. En dit geldt niet alleen voor flatgebouwen, want ook openbare gebouwen, kolchozen en woningen bevinden zich maar al te vaak in zeer slechte conditie. Hierover kunt u lezen in het artikel over de Oekraïense woningnood, want zo kunnen we dat gerust noemen.
Verder kunt u veel foto’s zien van de projecten. Het verzorgingshuis gaat er steeds mooier en completer uitzien. Het voedselproject brengt ons op nieuwe, schrijnende adressen. Wat te denken van dat bezoek aan een nieuw adres waar twee oude zusters (zie voorpagina) bijna weigerden een pakket aan te nemen, bang als zij waren om opnieuw bedorven voedsel te krijgen. Dit bedorven voedsel was een “project” van een Oekraïense gaarkeuken....
En dan de giften. We staan er telkens weer versteld van. Elke maand of elk kwartaal de automatische incasso’s, donaties groot en klein, zelfs kinderen dragen hun steentje bij. We willen opnieuw onze intense dank uitspreken aan alle donateurs. U maakt het mogelijk dat de diverse projecten hun voorspoedige voortgang mogen hebben. Boven alles: Gode zij dank voor deze zegeningen! Wij hopen dat u met het lezen van deze O.C. weer helemaal “bij” bent en het staat u geheel vrij ook anderen warm te maken voor de hulp aan de allerarmsten in Oekraïne!

Teun Bakker

OZO-nieuws

De reistijd naar het verre Oekraïne is iets korter geworden. Door de toetreding van Hongarije tot de EU zijn de grenzen nu open zodat er zonder oponthoud gereden kan worden naar de grens Hongarije-Oekraïne, tenminste als er op de diverse landsgrenzen geen onverwachte controles zijn. Jl. augustus werd opnieuw een werkbezoek afgelegd naar het inmiddels bekende Nagydobrony. Met het bekende doel: ons op de hoogte te stellen over de gang van zaken m.b.t. de projecten, het verstevigen van de contacten en het vergaren van informatie.

We zetten de projecten weer eens even op een rijtje: de Lada Niva (auto voor voedselhulp) voldoet prima en heeft inmiddels een slordige 50.000 km. op de teller staan. Wel eisen de zeer slechte wegen haar tol, er zitten al nieuwe schokbrekers en een stel nieuwe banden onder. Het kleuterschooltje vaart wel bij de financiële bijdrage voor de instandhouding van het zo nodige onderwijs voor de kinderen. Een bezoekje aan de school levert altijd een mooie aanblik op van peuters die al zingend hun ingestudeerde dank betuigen aan de Hollandse “ooms”.
We wensen hen alle goeds toe voor hun toch wel bedenkelijke toekomst.

Het voedselproject mag haar goede voortgang hebben. Elke maand worden de pakketten rondgebracht en de Oekraïense medewerkers ondervinden heel veel dankbaarheid van de allerarmste ouderen, de feitelijke doelgroep van St. OZO. Dat is niet in het minst te danken aan de accuratesse waarmee zij hun werk verrichten. De ouderen hoeven niet bezorgd te zijn dat zij geen bezoek krijgen, sterker nog: onze Oekraïense medewerker wil in de toekomst de inhoud van het voedselpakket afstemmen op de actualiteit van elk adres, dus met inachtneming van de hoeveelheid, eventuele ziektes, of een bepaalde verzorging. Dat betekent verdere intensivering van de hulp per adres en voor dit initiatief kunnen we alleen maar dankbaar zijn!
Het verzorgingshuis nadert steeds meer haar voltooiing. Onder leiding van (alweer!) onze Oekraïense medewerker krijgt het gebouw steeds meer aanzicht. Op de bovenverdieping waren arbeiders bezig met het afwerken van de vloer, aan de gevels werden de goten aangebracht en op de laatste dag van het werkbezoek was men druk bezig met het aanbrengen van de begane grond vloer. De inrichting van de keuken is besproken met een Oekraïense dame die ervaring heeft in het koken voor grotere groepen.
Achter het gebouw is een kachelhuis gebouwd, dit naar Oekraïense regelgeving. Vanuit dit gebouw loopt de verwarming en de warmwatervoorziening naar het tehuis. In Oekraïne kent men op het platteland geen riolering-systeem, vandaar dat er naast het gebouw een grote septictank is aangebracht.
Vermeldenswaardig is nog de inbreng van een dorpsbewoner, die de hand wist te leggen op een groot aantal theologische geschriften. Deze zullen een plaats krijgen in het tehuis, zodat de bewoners hiervan gebruik kunnen maken. Ook zijn we op dit moment bezig met het opstellen van statuten en huisregels, alsmede een mooie naam voor de instelling. We hebben een toepasselijke naam ter overweging voorgesteld aan het presbyterium van de plaatselijke kerkelijke gemeente, we hopen in de volgende O.C. hier meer over te kunnen vertellen.

Oekraïne nieuws

De landen uit het voormalige Oostblok, Oekraïne voorop, kampen met omvangrijke huisvestingsproblemen. De kwaliteit van een groot deel van de woningen is matig tot slecht, met name de omvangrijke wijken met eenvormige hoogbouwflats. Deze kenmerken zich door de slechte bouwconstructie, isolatie die ver beneden de maat is en versleten installaties en leidingen. Weliswaar zijn initiatieven voor privatisering ontplooid, zodat bewoners hun huurwoning kunnen kopen, maar aanpassing van de wetgeving gaat slechts langzaam en geld voor het opknappen hebben de bewoners vaak niet. Een actief nagestreefd woningbouwbeleid ontbreekt ten enenmale. Ook in Oekraïne spelen deze problemen.

Het privatiseringsproces van woningen, waaronder veel appartementen in flatgebouwen, verloopt om meerdere redenen niet goed. Ten eerste verkeren grote delen van de woningvoorraad in slechte conditie. De woningen zijn soms zo slecht dat verkoop en zelfs het zonder kosten aanbieden van woningen aan de huidige bewoners onaantrekkelijk voor hen is. Veel van de huidige hoogbouwflats kampen met omvangrijke technische problemen en constructieproblemen. Een groot deel van deze flats moet dringend een uitgebreide renovatie ondergaan. Met name de slechte isolatie en verouderde verwarmingssystemen, waardoor veel verlies optreedt, vragen om actie. Ook bedrading en water- en afvoerleidingen moeten vervangen worden. Veel gebouwen zijn in zo’n slechte staat dat grootschalige renovatie de kosten van nieuwbouw verre overstijgt. Maar ingrepen kunnen niet langer worden uitgesteld omdat anders veel gebouwen binnenkort onbewoonbaar verklaard moeten worden. Een tweede rem op het privatiseringsproces is dat er nogal wat onderhoudskosten gemoeid zijn met een eigen appartement, gekocht van de staat. Dagelijks onderhoud en klein-onderhoud zijn vaak al jaren niet meer uitgevoerd door de verhuurder. Maar bewoners hebben geen geld voor (achterstallig) onderhoud van hun woningen. Ten derde ontbreekt bij veel Oekraïners vertrouwen in de overheid. Zij zijn bang voor verhoging van aan woningbezit gerelateerde belastingen die zij niet meer kunnen opbrengen als zij eenmaal een eigen woning bezitten. Bovendien zijn de verhoudingsgewijs lage huren nog steeds attractiever dan de onzekerheid over toekomstige onderhoudskosten en belastingen. Ten vierde is er geen juridisch kader voor gemengd eigendom van appartementen in een flatgebouw. Van het gezamenlijk laten opknappen en onderhouden van gezamenlijke voorzieningen als liften, verwarmingsketels, daken en gevels zal weinig terechtkomen. Oekraïne heeft momenteel niet de financiën, de uitvoeringsmogelijkheden en de politieke wil om de productie te stimuleren. Het is zaak dat de centrale overheid ernst maakt met het wettelijk regelen van de privatisering van grond, zodat meer mogelijkheden worden geschapen voor investeerders om op eigen grond woningen te bouwen en woonwijken op te zetten. De houding van de overheid is tot nu toe weifelachtig geweest. Zo is reeds in het begin van de jaren negentig een wet goedgekeurd die verkoop van stukken grond toestond, maar deze wet is kort na de inwerkingtreding weer ingetrokken. De overheid zou er goed aan doen subsidiemogelijkheden te scheppen en gunstige belastingmaatregelen te nemen voor het opknappen van de eigen woning.
Een mogelijk lichtpunt is dat Oekraïne zijn wetgeving moet aanpassen aan de eisen van de Europese Unie wil het op termijn deel gaan uitmaken van de EU. Dat heeft president Leonid Koetsjma te horen gekregen van tijdelijk EU voorzitter Berlusconi en commissievoorzitter Prodi, tijdens de jaarlijkse top van EU leiders in oktober 2003 in Jalta.
De tijd zal het leren. (Bron: Oekraïne magazine, zomer 2004)

Jong voor oud

Natuurlijk horen kinderen in Holland verhalen over het wel en wee in Oekraïne. Na het maken van allerlei snuisterijen besloot een groepje jongelui deze te verkopen voor het goede doel. Welgemoed trokken zij langs de deuren en zowaar: het lukte nog ook!
Vol trots brachten zij de buit bij de penningmeester, Albert van Holten. De opbrengst van deze spontane actie bedroeg € 30,00. Ter plaatse werd besloten dat dit geld besteed zal worden aan kachelhout voor arme gezinnen met kinderen. Tamara, Arne, Rianneke, Aron, Marianne, Dianne, Mattanja en Antoinette: heel hartelijk bedankt!!


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op