Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2016 Nr. 2

Van de voorzitter

Wie het verleden niet kent, begrijpt het heden niet. Leest u het artikel in de volgende OC (September/Oktober) over de verschrikkelijke Holodomor in de jaren 1932-1933. In Oekraïne was de Holodomor een zwarte bladzijde in de geschiedenis, ingegeven door de zieke geest van Sovjetleider Josef Stalin. Het was de tijd van het communisme. Een systeem wat zeer zeker ook zijn voordelen had, want werk en inkomen waren gegarandeerd. Maar het communisme bleek een machtsmiddel, om de machthebbers beter te laten worden ten koste van het volk. De wrange vruchten hiervan worden vandaag de dag nog steeds geplukt. Van oorsprong is Oekraïne een grensland van Rusland. Grenslanden van het Grote Russische Rijk hebben het in de geschiedenis altijd moeilijk gehad. Altijd is er de invloed van Rusland die wil houden wat het heeft en geen inmenging duldt.

Wat Oekraïne betreft is de toekomst onvoorspelbaar. Momenteel zucht de bevolking, de Hongaarse minderheid in het westen inclusief, onder de sancties tussen de EU en Rusland. De gasprijzen voor een modaal gezin zijn het dubbele van een maandinkomen. Parlementaire beslissingen worden genomen door een groep machthebbers die slechts eigenbelang voor ogen hebben.

Namens u mag Stichting OZO in dit land hulp bieden aan allerarmste medemensen. In biddend opzien tot de Heere, Die niet gebonden is aan menselijke systemen. Zijn Raad zal bestaan en we mogen bidden of God Zijn Koninkrijk wil uitbreiden, ook in Oekraïne.

Teun Bakker

Foto voorpagina

Grote projecten, kleine projecten. Een voorbeeld van een groot OZO project is de polikliniek die qua gebouw met hulp van vele toegewijde sponsors tot een afronding gekomen is. We zoeken naar mogelijkheden om in de toekomst de artsen te voorzien van medische apparatuur. Maar ook een heel klein project kan het verschil maken. Zoals een gebruikte bril.

Van hoofdzuster Erika

In Rehoboth gaat alles naar wens. De OZO mannen zijn zojuist gearriveerd en ik heb op hun verzoek het keukenpersoneel opdracht gegeven om aardappelen te schillen, frietjes te maken en schnitzels te bakken. Want na 1800 kilometer heb je trek! Wat geweldig dat er weer veel incontinentiemateriaal meegekomen is. We hebben op dit moment veel bewoners die dit nodig hebben. Fantastisch dat er vanuit Nederland zoveel support is! In de achterliggende tijd zijn er bewoners overleden, wat altijd de nodige impact heeft op de Rehoboth familie. Het leert ons dat Rehoboth voor de ouderen de laatste woonplaats is op aarde. Onlangs is András bácsi gevallen met zijn fiets, hij heeft zijn heup gebroken. Wat triest voor hem, hij is al 83 jaar en enigszins dementerend, maar ging elke dag op de fiets naar zijn stekje in de bossen van Nagydobrony waar hij samen met schoonzoon Jenö een imkerij heeft. Hij is nu geopereerd en maakt het gelukkig goed. Ik hoorde van de mannen van OZO dat het Adoptie Programma goed loopt. Fijn! Uit de grond van mijn hart wil ik, ook namens het personeel, Stichting OZO en hun sponsors bedanken voor Rehoboth. We doen ons uiterste best om met elkaar de bewoners te helpen en te ondersteunen. Tot de volgende keer!

Ik stel mezelf voor!

Mijn naam is Janneke Voogd, geboren op 12 april 1972 te Ouddorp. Na de School met de Bijbel heb ik de huishoudschool “de Westvoorn” te Ouddorp gevolgd. Daarna ben ik in Goes gaan studeren, ik heb de MDGO-VZ gedaan. In deze opleiding werd ik opgeleid voor de ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg en de kraamzorg. In mei 1991 heb ik mijn diploma behaald. Ik kon gelijk aan de slag in Zorgcentrum “de Vliedberg” in Ouddorp. Na een aantal jaren heb ik een aantal opleidingen via mijn werkgever gevolgd en ben ik nu werkzaam als eerstverantwoordelijke verzorgende (EVV). Ik werk sinds november 2010 in “Woonstede het Spectrum” in Stellendam, onderdeel van de Vliedberg. Hier wonen 28 cliënten die voornamelijk uit Stellendam komen. Wij werken in een klein hecht team en ik ervaar dit als zeer prettig. Afgelopen mei heb ik mijn 25-jarig jubileum mogen vieren. In die vijfentwintig jaar is er heel veel veranderd in de zorg, maar ik vind het nog steeds een uitdaging om het beste eruit te halen voor de cliënten en hen zo nog te laten genieten van het leven, ook al heeft dit heel veel beperkingen en moeilijkheden. Verder heb ik in het verleden veel rondreizen gemaakt in verschillende landen en veel culturen bezocht. Ik vind het erg interessant om mij hierin te verdiepen en te genieten van de natuur, cultuur en de mensen die in deze landen wonen. De herinneringen en ervaringen blijven je bij voor heel je leven.
Mijn eerste ervaring met Stichting OZO is dat ik in februari 2014 gevraagd ben om met een werkbezoek mee te gaan naar Oekraïne. Daarvoor kende ik Stichting OZO van naam en ik kende een aantal medewerkers. En ik kreeg het ‘Onderling Contact’ omdat ik al een aantal keren een donatie gedaan had. De eerste kennismaking met de ouderen in verzorgingshuis ‘Rehoboth’ was bijzonder. Hoe hartelijke was de ontvangst door de bewoners en het personeel!

Ook bezochten we de andere projecten van Stichting OZO: de school in Járok, de polikliniek en voedselhulp aan gezinnen die in erbarmelijke omstandigheden leven. Ik ging naar huis met heel veel indrukken en ik besefte hoe goed ik het heb in Nederland. Het werk van Stichting OZO is zo belangrijk om allerarmsten in Oekraïne bij te staan. Vaak is deze hulp erg praktisch en doelgericht zoals een accu voor de brandweerauto in Nagydobrony zodat deze bij brand weer uit kan rukken. Maar ook structurele hulp is belangrijk zoals nu het adoptieprogramma, zodat de continuïteit gewaarborgd is. Want in het voorjaar van 2015 kwam Stichting OZO met het plan om een adoptieprogramma op te starten en vroeg of ik mij hiervoor in wilde zetten. Hierover hoefde ik niet na te denken. Op deze manier kon ik wat betekenen voor Stichting OZO. Afgelopen januari mocht ik voor de tweede keer mee en werd ik weer hartelijk ontvangen en mocht ik ook meemaken hoe hartelijk en gastvrij de Oekraïner is. Mee eten bij de mensen thuis, op bezoek bij een zieke medewerker en de hartelijke ontmoeting weer met de bewoners in Rehoboth.
Bij terugkomst mijn belevenissen gedeeld met mijn collega’s wat tot resultaat leidde dat wij met tien collega’s twee ouderen adopteren in Rehoboth wat ook weer een mooie link legt met ons werk.

Ook het dagelijkse Bijbel uur met bewoners en personeel heeft diepe indruk gemaakt op mij. Ook al spreek je de taal niet, je mag je verbonden weten als je samen een Psalm tot eer van God zingt en Zijn Naam mag groot maken.
Ik wil alle lezers oproepen om het werk van Stichting OZO te (blijven) steunen en de allerarmsten in Oekraïne en de medewerkers te gedenken in uw gebeden.

Hartelijke groet, Janneke Voogd

Financieel verslag 2015, toelichting van de penningmeester

Met bovenstaand financieel verslag wil het bestuur van Stichting OZO verantwoording afleggen over de ontvangen donaties en de besteding daarvan. Bij de donaties zien we een lichte daling voor wat betreft de inkomsten van bedrijven maar een sterke stijging bij de inkomsten van particulieren zodat we per saldo ruim € 12.500,- meer ontvangen hebben dan in 2014. Al zijn de inkomsten nog niet op het niveau van voor de crisis, dankbaar kunnen ook wij constateren dat de crisis in Nederland nagenoeg voorbij is.
In Oekraïne daarentegen is de crisis, mede als gevolg van het conflict in het oosten, nog voluit merkbaar en voelbaar. De koers van de Griven is ten opzichte van de Euro is in een jaar tijd opnieuw ruim 18% gedevalueerd.

In het onderhavige boekjaar werd door onze Oekraïense medewerkers weer veel werk verzet. De polikliniek naderde zijn voltooiing, tijdens het afgelopen werkbezoek in mei werd met een bescheiden happening dit project afgesloten. We beraden ons nu over de medische inventaris. Omdat dit van een geheel andere orde is zullen we, als hierover positief is beslist, een nieuw project opstarten. Een gestage uitbreiding van het voedselproject kwam op gang, in samenwerking met plaatselijke diaconieën zal hier verder gestalte aan gegeven worden. Brandweerkorpsen uit de regio werden met deskundigen uit Holland met raad en daad terzijde gestaan. Het enthousiasme van de Hollandse professionals daarin is geweldig! Verzorgingshuis Rehoboth wordt nagenoeg continu bewoond door het maximum aantal bewoners.

Een trouwe donateur maakte ons er op attent dat periodieke giften niet meer met een akte via de notaris bekrachtigd hoeven te worden. Voor periodieke giften geldt bij de aangifte inkomstenbelasting geen drempel voor de aftrekbaarheid, voorwaarde is dat minstens 5 jaar lang het toegezegde bedrag gedoneerd moet worden. We hebben veel trouwe donateurs die met gemak aan deze voorwaarden voldoen. We roepen u op, in uw voordeel, van deze mogelijkheid gebruik te maken. Wilt u de formulieren hiervoor ontvangen dan kunt dit per mail doen via ad.vanholten@stichting-ozo.nl.
Met dankbaarheid sluiten we opnieuw een humanitair jaar af, dankbaarheid aan God die ons de kracht gaf ons in te zetten voor de naaste, dankbaarheid aan u als trouwe donateurs die het liefdewerk mogelijk maakte. Mogen wij ook in 2016 weer op uw steun rekenen?

Bovenstaand cijfers zijn een beknopte weergave van de jaarrekening over 2015. Bent u geïnteresseerd in de volledige jaarrekening dan kunt u mij bereiken via tel. 0187-489228.

Albert van Holten, penningmeester

Wie helpt?

Tijdens het laatste werkbezoek mochten we een 29-jarige invalide vrouw verblijden met een stel nieuwe accu’s voor haar elektrische rolstoel. De accu’s werden gekocht in Nederland en kosten € 400,-. Wie helpt ons deze kosten te dragen? Stort uw gift op rekeningnummer NL71RABO 0341636851 ten name van Stichting OZO onder vermelding van ‘accu’s rolstoel’. Alvast bedankt!

Vrijwilligerskorps

Na ruim tien jaar bezorging van de OC op heel veel adressen in Sommelsdijk, hebben Dezsö en Marjan Koppenaal besloten hiermee te willen stoppen. Zij wensen ons Gods zegen toe voor het OZO werk en wederkerig willen wij hen hartelijk bedanken voor hun inzet in al die jaren en Gods nabijheid wensen voor de toekomst. We zijn nu op zoek naar (een) vrijwilliger(s) voor Sommelsdijk, om de OC vier keer per jaar te bezorgen. Wie komt de gelederen versterken? Informatie inwinnen kan bij Herman van Wezel, telefoon 0187-486572.

In het volgende nummer oa:

1. Verslag Werkbezoek mei/juni 2016
2. Opening polikliniek Nagydobrony
3. Holodomor: het onbekende, schokkende verleden


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op