Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2015 Nr. 1

Van de voorzitter

Wie het nieuws over Oekraïne volgt zal enigszins kunnen begrijpen wat de bevolking moet meemaken. Allerlei bovengronds en ondergronds geweld van legers en politiek (lees: Rusland) zorgt voor chaos, duizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen. Russisch gezinde Oekraïeners, autochtone Oekraïeners en Krim Tataren, alles en iedereen heeft een mening, vecht daarvoor en het levert alleen maar dood en verderf op. Verwoeste dorpen en steden, vluchtelingen die zich als een olievlek over Oekraïne verspreiden, een neergehaalde MH 17 met honderden doden, pas geleden weer een mijnramp, het is alles geweld en ontreddering.
Een drama.

Naast al dit geweld vinden er ook kleine drama’s plaats. Klein, maar niet minder erg. Ze worden nog erger als je mensen persoonlijk hebt gekend. Ferenc, 64 jaar, inwoner van de OZO standplaats Nagydobrony, geen vrouw, geen kinderen, geen familie, geen werk, geen pensioen. Hij leeft als een kluizenaar, krijgt voedsel- en kledinghulp van Stichting OZO, zijn huisje is in samenwerking met de plaatselijke diaconie enkele jaren geleden opgeknapt want hij wil in géén geval naar het verzorgingshuis. En nu: dood. Levend verbrand na geknoei met stroomdraden van een elektrische kachel. De ellende in het land Oekraïne maakt me droevig. Maar het overlijden van die vriendelijke, eenzame Ferenc in Nagydobrony zorgt voor rouw in mijn hart...

Teun Bakker

Foto voorpagina

Het is werkelijk waar. Deze zwaar gehandicapte en gewonde man ligt bij enkele graden vorst te bedelen op de brug over de rivier Úng. Rillend van de kou stamelt hij een bedankje als voorbijgangers een bijdrage in de plastic tas deponeren. Maar wie helpt deze man nu echt, vraag je je af. Deze vraag blijft onbeantwoord. Want de volgende dag ligt hij er weer...

Drama in het dorp Nagydobrony

We berichten het overlijden van Ferenc uit Nagydobrony door een noodlottig ongeval. Meer dan tien jaar mocht Stichting OZO deze kluizenaar steunen vanuit project Algemene Hulp. We zijn verdrietig om zijn heengaan. De brandweer plaatste het onderstaande bericht in de regionale krant.

‘Jongstleden 22 februari ontstond er een brand in het huis van een eenzame 64-jarige man. De brand werd opgemerkt door zijn buren om 13:16 uur, die de brandweer belden.
Na het blussen van de brand vond de brandweer het ontzielde lichaam van de eigenaar van het huis op zijn bed. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een zelf aangesloten elektrische kachel.
Het vuur verspreidde zich razendsnel door de woning en verwoestte 15 m2 dak, 20 m2 vloeroppervlak, deuren, meubels en huishoudelijke goederen’.


Meer dan tien jaar mocht Stchichting OZO deze kluizenaar steunen vanuit project Algemene Hulp


OZO kort

  • mailtje van een bedrijf: we wensen jullie alle goeds toe en zegen op het werk in Oekraïne in 2015. Dank!
  • weer zo’n dankbaar projectje vanuit Algemene Hulp: een nieuwe deur op de school van Krisztian, de zoon van Jenö.
  • op onze oproep om een kaart te sturen aan Erzsike, de moeder van OZO medewerker Jenö, zijn er een groot aantal kaarten door ons meegenomen naar Nagydobrony. Ze was verrast door deze blijken van medeleven en ontroerd door de bemoedigende Bijbelteksten. Namens haar heel hartelijk bedankt!
Giften allerlei

  • Mevr. Wolfert te Dirksland schonk € 138,- door de verkoop van zelfgemaakte kaarten.
  • Mevr. Schaaf te Dirksland breidde truien, dekens en dergelijke voor Stichting OZO
  • Nóg een creatieveling: Mevr. van de Klundert uit Oude-Tonge breidde prachtige kinderkleding voor Oekraïne. Alle gebreide spullen zijn in januari meegenomen en verdeeld aan arme gezinnen via project Algemene Hulp.
  • Mevrouw Hinke Schilstra schonk € 30,- aan een OZO medewerker tijdens een receptie in het Friese Boksum.
  • Een envelop met € 60,- van een familie uit Ouddorp.
Vluchten voor een vuile oorlog

Meer dan een half miljoen vluchtelingen kent Oekraïne als het jaar 2014 eindigt. Tienduizend zitten er rond Lviv, waarvan enkelen in een oude legerbasis in Vynnyky.

Sergej Popov is een jonge vader. Samen met zijn vrouw Lena en hun dochtertje Sofia woonden ze in Loehansk, dicht aan de Russische grens. Toen kwamen de rebellen. Separatisten aan de ene kant, het Oekraïense leger aan de andere. Op een gegeven moment stond er in hun straat bijna geen gebouw meer overeind. Sergej, Lena en Sofia doken onder. Drie dagen lang leefden ze in de kelder van hun zelfgebouwde huis. Hopend dat ze beschermd zouden zijn tegen een mortierinslag of granaatvuur. Biddend dat ze deze zinloze oorlog zouden overleven. Sergej wachtte op een relatief rustig moment en pakte de auto. Snel gooide Sergej koffers met kleren erin, vrouw erbij, dochter erbij. En rijden. Rijden. Rijden. Om na 1600 kilometer te eindigen in Vynnyky, een dorp net buiten de West-Oekraïense stad Lviv. Daar proberen ze nu de winter door te komen, net als honderden anderen.

Er zijn mensen uit Donetsk, uit Loehansk en een heel weeshuis uit Marioepol. Het kampement is overvol. Er is plek voor maximaal tweehonderd man, maar de ruimtes puilen nu al uit. Ze houden kalkoenen in het kamp, er zijn drie varkens en één melkkoe. Boeren uit de wijde omgeving leveren gelukkig aardappelen, wortels, uien en bieten. En er zijn broodnodige hulptransporten uit Finland en Nederland. Slaapzakken, kleding, schoenen, meel: alles wat je maar kunt verzinnen is bruikbaar en nodig. De centrale houtkachel is duur, provisorisch en verwarmt lang niet alle ruimtes.
Lviv kent inmiddels tienduizend interne vluchtelingen. En sommigen zijn er veel slechter aan toe dan de mensen in Vynnyky. Zij zitten in tenten en moeten daarin de winter zien te overleven. De regering in Kiev heeft geen geld...

Aan de andere kant van Oekraïne, in Loehansk, staat het huis van Sergej nog - als door een wonder. Dat mooie huis met moestuin, waar ze al hun geld hebben ingestoken. Helaas is het ingenomen door rebellen.

Bron: Oekraïne Magazine

Extra gift gevraagd

Erzsike, bewoonster van verzorgingshuis ‘Rehoboth’, kan zich alleen verplaatsen met een elektrische rolstoel. Tijdens het werkbezoek in januari werden er twee nieuwe accu’s gemonteerd, kosten € 170,-. Wie helpt ons deze kosten te dragen? Stort uw gift op rekeningnummer NL71RABO 0341636851 o.v.v. ‘accu’s rolstoel’. Dank!

Extra gift gevraagd

Voor het verzorgingshuis willen we graag een hogedrukreiniger aanschaffen, voor het schoonhouden van het terrein en met een speciale spuitlans om de riolering door te kunnen spuiten. Een goede set kost € 250,-. Wie helpt ons deze kosten te dragen? Stort uw gift op rekeningnummer NL71RABO 0341636851 o.v.v. ‘hogedrukreiniger’. Dank!

Jubileum mannenkoor

Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ te Stellendam viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Opbrengsten uit een aantal activiteiten komen ten goede voor een project van Stichting OZO. Op DV 13 juni 2015 zal er een zangavond zijn in de Hervormde kerk te Dirksland, waar een jubileum CD zal worden opgenomen. Aanvang 19.30 uur.

De presentatie van deze CD zal zijn tijdens een zangavond op DV 28 november 2015 in de Hervormde kerk te Stellendam, aanvang 19.00 uur. Alvast voor in uw agenda!

Werkbezoek januari 2015

Het jaar 2015 was nog maar enkele weken oud toen drie medewerkers van Stichting OZO naar Oekraïne togen voor een werkbezoek. De bezoekgroep bestond uit Albert van Holten, Michel Koppenaal en Herman van Wezel. Bus en aanhanger waren stampvol geladen met allerlei goederen en na de reis van 1800 kilometer werd Nagydobrony veilig bereikt. Zoals altijd waren de dagen gevuld met gesprekken, ontmoetingen en projectbezoeken.

In het verzorgingshuis werden enkele nodige werkzaamheden ter hand genomen. Van de watermachine van het verzorgingshuis, die van ondrinkbaar grondwater kraanwater maakt, moest een deel van de elektronica vervangen worden en er was inspectie van aanwezige brandslangen. Er werden nieuwe accu’s gemonteerd voor een elektrische rolstoel en diverse dossiers werden doorgenomen. Hoofdzuster Erika is druk bezig zich de taken van een hoofdzuster eigen te maken. Naar het zich laat aanzien hebben we een prima vervangster in haar gevonden die haar werkzaamheden serieus oppakt (zie verder pagina 11). Later in dit werkbezoek was er namens de kerk nog de ontmoeting met de bisschop en de scriba van dit district. Ze kregen een rondleiding door verzorgingshuis Rehoboth. Sympathieke mensen met veel aandacht voor de bewoners en waardering voor dit prachtige project.

Verzorgingshuis project


De renovatie van de Polikliniek in Nagydobrony is qua binnenkant in de laatste dagen van 2014 afgerond. Complimenten aan het bouwteam! Een glunderende tandarts verzorgde een rondleiding. Naar het zich laat aanzien is er een sponsor gevonden om de buitenkant op te gaan knappen.

In de basisschool van Járok is recent de nieuwe CV kachel (hout gestookt) in werking gezet. Alle lokalen worden nu heerlijk verwarmd. Resultaat: dankbare leerkrachten en leerlingen! Op de kleuterschool waren de dakgoten aangebracht nadat in een eerder project het complete dak werd vernieuwd.

Middels project Algemene Hulp werden een aantal hulpadressen bezocht. Ook waren er enkele nieuwe adressen te bezoeken, waaronder een straatarm gezin met zes kinderen. Voor dit gezin werd een eenvoudige wasmachine met een doos waspoeder gekocht. Ook de meegenomen gebreide kleding, dekens, brillen en Bijbels vonden gretig aftrek op de hulpadressen.

Op de boerderij waren weinig activiteiten, het wachten is op het voorjaar. Vorig najaar was er een prima maïs opbrengst waarvoor een flinke droogunit gebouwd was. Zodra de vorst uit de grond is kan er weer gepoot worden en binnenkort worden de voorbereidingen getroffen voor de teelt van de verschillende kasproducten. Voor het project Brandweer werd een bezoek gebracht aan de kazerne van Nagydobrony waar de commandant enkele voor Nederland overbodige pilonnen in ontvangst nam en voor andere kazernes in de regio zijn slangen, spuitstukken en verdeelstukken meegenomen, die op een later tijdstip zullen worden overhandigd.

Polikliniek project


Voor de continuïteit van de projecten is naast directeur Hidi Jenö een nieuwe medewerker aangenomen, Balog János. Als Jenö om wat voor reden zijn werk niet kan verrichten zal deze medewerker zijn zaken waarnemen. Op korte termijn zal János ook de boerderij gaan managen.

School project


Naast dit alles waren er nog diverse vergaderingen en besprekingen met directie en personeel van het verzorgingshuis en met de kerkenraad van Nagydobrony. Zoals altijd was het weer een enerverend werkbezoek, gevuld met allerlei indrukken. Grote dankbaarheid overheerst dat de medewerkers van Stichting OZO namens alle sponsors dit heerlijke werk mogen doen. Met hulp en tot eer van God, tot nut van de allerarmste naaste!

Project Algemene Hulp


Boerderij project


De medewerkers mochten weer veilig thuiskomen in Middelharnis en na het lezen van Psalm 146 werd de Heere gedankt voor Zijn sparende hand en gebeden om Zijn blijvende zegen voor het humanitaire werk in Oekraïne.

Inkomsten

In december 2014 en januari/februari 2015 werden de volgende giften ontvangen

  • Automatische incasso: € 7844,98
  • Donaties particulieren: € 15037,50
  • Donaties kerken: € 623,00
  • Donaties bedrijven: € 4025,00
Voor alle bijdragen weer onze hartelijke dank! Vooral in de decembermaand werden extra giften gedoneerd. U stelt Stichting OZO in staat om blijvend hulp te bieden aan allerarmsten door middel van doelgerichte projecten. ‘Loof de HEERE mijn ziel en vergeet geen van Zijn weldaden!’ (Ps. 103:2)

Afscheid van Gizike en welkom aan Erika en János

We moesten per 31 december 2014 afscheid nemen van hoofdzuster Katona Gizella. Aangezien haar beide zonen in Hongarije wonen, de een werkt en de ander studeert, besloten zij en haar man zich in Hongarije te gaan vestigen. Acht jaar heeft Gizike zich ingezet voor het verzorgingshuis, eerst als verpleegster en later als hoofdverpleegkundige. We hebben onze dank laten blijken door het aanbieden van een loffelijk getuigschrift waar ze heel blij mee was en haar het allerbeste toegewenst voor de toekomst. In haar plaats is per 1 januari 2015 Szanyi Erika gekomen. Erika werkte eerder in het verzorgingshuis als verpleegster, verruilde haar baan voor een betrekking als verpleegster in de polikliniek van Nagydobrony, maar is nu dus weer terug. Ze heeft de vereiste diploma’s voor de functie als hoofdverpleegkundige en de ‘herintreding’ viel haar als oudgediende niet moeilijk.

Balog János was voorheen een zeer gewaardeerde parttime kracht voor allerlei werkzaamheden in het verzorgingshuis en op de boerderij. Op voordracht van Jenö is János nu in vaste dienst als adjunct-directeur om de vele taken van Jenö over te kunnen nemen in geval van ziekte en dergelijke. Wij wensen Erika en János van harte Gods zegen en veel arbeidsvreugde toe in hun werkzaamheden!

Oude brillen uit Nederland

Het is een klein maar zeer belangrijk gebaar: oude brillen uit Nederland kunnen een visuele uitkomst zijn voor mensen in Oekraïne. We hebben het al zo vaak meegemaakt dat mensen ongedacht hierdoor de Bijbel weer konden lezen. Overtuigd van het belang hiervan kwam opticien Arnout Tessers, namens Eye Wish Opticiens te Middelharnis, bij een OZO medewerker langs om een doos vol gebruikte brillen aan te bieden. Gooi uw oude bril nooit weg maar lever hem in bij uw opticien of een van de OZO medewerkers.

Extra gift gevraagd

Voor een straatarm gezin in het dorp Rafajna, hebben we een eenvoudige wasmachine met een doos waspoeder aangeschaft. Kosten: € 50,00. Wie helpt ons deze kosten te dragen? Stort uw gift op rekeningnummer NL71RABO 0341636851 o.v.v. ‘wasmachine’. Dank!

St. OZO video presentatie!
Graag komen wij voor uw bedrijf of vereniging kosteloos op bezoek. Maak een afspraak! Tel: 0187-486383 (Teun Bakker)
E-mail: info@stichting-ozo.nl


Overleden bewoonster verzorgingshuis Rehoboth

Per e-mail bereikte ons het bericht van het overlijden van bewoonster Orosz Ida in de leeftijd van 82 jaar. Ze mocht zeven jaar in het verzorgingshuis wonen, samen met haar echtgenoot András, met wie ze op 14 februari 2009 in het verzorgingshuis in het huwelijk trad. Samen hebben ze nog gelukkige jaren gehad na een leven vol tegenslagen en armoede. We zien ze in gedachten samen zitten in hun kamer, András verdiept in een boek en Ida achter de naaimachine of bezig met handwerken. Lieve, betrokken en dankbare bewoners! Nu is Ida niet meer en András zal haar zeer zeker erg missen. Ze leefden beiden uit het Woord van God en we wensen András de enige troost toe in leven en sterven. We condoleren András, directie, bewoners en personeel met het overlijden van Ida néni. Haar begrafenis zal plaatsvinden in haar vorige woonplaats Bótrágy.


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op