Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2014 Nr. 1

Van de voorzitter

Oekraïne is wereldnieuws. Dit zal niemand ontgaan zijn, gezien de berichtgeving in de media. Zoals zo vaak in het verleden ligt Oekraïne opnieuw onder vuur tussen Oost en West. Velen snakken naar gewoon betere leefomstandigheden, maar alles lijkt debet te zijn aan het ontwikkelen hiervan, tot in de eigen regering toe. De ontwikkelingen volgen zich in een razendsnel tempo op, het nieuws van gisteren is al weer verleden tijd door het nieuws van vandaag. Waar gaat het heen met Oekraïne?

Door het stellen van deze prikkelende vraag is het ook nodig om in te keren in onszelf. Immers: waar gaat het met de gehele mensheid heen, te midden van enerzijds decadente luxe, het uitroepen van ‘vrede, vrede en geen gevaar’, de ontwikkelingen op allerlei gebied waarin de mens ‘als God wil zijn’? Anderzijds de hongersnood, de armoede, de christenvervolging in vele landen, kortom: de strijd tussen het Licht en de duisternis?
We mogen door het geloof ons vertrouwen stellen op de Held uit de stam van Juda. Ik wens u na het herdenken van Goede Vrijdag en Pasen toe dat het volbrachte werk van Christus het meest goede nieuws voor u is. Het meest heerlijke wereldnieuws voor een verloren wereld! Ons werk in Oekraïne mag namens u en dank zij u voortgaan. Ik hoop dat de informatie in deze OC u blijvend zal stimuleren om Stichting OZO te steunen in haar humanitaire missie. Niet ons, o Heer’, niet ons, Uw Naam alleen zij om Uw trouw en goedertierenheên all’ eer en roem gegeven.

Teun Bakker

Foto voorpagina

De bejaarde mevrouw op de voorpagina is alleenstaand en ontvangt periodiek een voedselpakket vanuit project Algemene Hulp. Ze is alleenstaand, maar dankzij haar optimistisch karakter slaagt zij erin zichzelf door het leven te slaan. Ze is slechtziend en vindt veel troost in de aan haar geschonken grootletter Bijbel. Dankzij een Hollandse leesbril is zij in staat om te lezen.

De situatie in Oekraïne houdt haar niet zo bezig. In het kleine wereldje waarin zij leeft zijn voor haar de Bijbel en levensonderhoud het voornaamste...

OZO kort

- door de waardedaling van de Hrivna (ongeveer 20% minder dan voor de ellende in Oekraïne) hebben de werknemers te maken met een inkomstendaling. Onze Oekraïense medewerkers hebben besloten om alle personeelsleden voorlopig elke maand een voedselpakket te schenken.

- het huis van het door woningbrand getroffen gezin in Nagydobrony, waarvan we melding maakten in de vorige OC, is met hulp van de gemeenschap weer herbouwd

- voor het Brandweerproject zijn er momenteel contacten met een werkgroep in Zeeland. Op aangeven van Patrick van den Boogert (Brandweer Sommelsdijk) zijn er diverse materialen, zoals brandweerpakken, laarzen en helmen, aan de brandweer in oprichting in het dorp Kisgejöc geschonken. Uit dankbaarheid heeft een lid van het korps in Kisgejöc, in het dagelijks leven is hij elektricien, kosteloos reparaties verricht in verzorgingshuis Rehoboth.

- ook vanuit ons werkgebied werden mensen betaald om te komen demonstreren in Kiev. Met stenen gooien leverde meer op, ramen ingooien nog meer en de militaire politie tarten nóg meer...

Brandweer project

Nieuwe accu voor brandweerauto uit Nagydobrony


De tientallen jaren oude brandweerauto in Nagydobrony wordt met heel veel verantwoordelijkheidsgevoel door het korps in de meest optimale staat gehouden. Tijdens het werkbezoek in januari werd er door het korps de zorg uitgesproken over de slechte staat van de accu, stel je voor dat de motor niet start bij een brandmelding. We besloten onmiddellijk een nieuwe accu aan te schaffen waarmee het nagenoeg budgetloze brandweerkorps zéér blij was.

Nieuwe medewerker Stichting OZO

In 2013 hield OZO voorzitter Teun Bakker in onze kerkelijke gemeente een gloedvolle lezing over het werk wat Stichting OZO mag doen in Oekraïne. Die avond was ook mijn vrouw aanwezig, die bij thuiskomst vertelde over deze avond en zeer enthousiast was over dit werk onder de allerarmsten. Tevens bleek dat OZO op zoek was naar ondersteuning van het team, vanwege de zeer vele werkzaamheden die er gedaan moeten worden. Na mezelf meer verdiept te hebben in de bezigheden van Stichting OZO, werd ik gegrepen door het mooie humanitaire werk en begon de vraag te rijzen op welke manier ik mezelf in zou kunnen zetten.

Graag stel ik mezelf aan u voor!
Ik ben Krijn van der Wende, geboren op 16 augustus 1977 te Ouddorp. Na de basisschool en het voortgezet onderwijs, heb ik de studie Maritiem Officier te Vlissingen gevolgd. Dit is een opleiding voor nautisch en technisch onderwijs in de zeescheepvaart. Hierna begon mijn carrière als zeevarende, waarbij ik de technische kant gekozen heb, dus als machinist. De eerste tien jaar van mijn varend bestaan zat ik op de grote vaart, altijd op koel- en vriesschepen die wereldwijd voeren. Ook in deze periode werd ik vaak geconfronteerd en aangegrepen door het veelal schrijnende leed en vele armoede van onze medemens in andere landen, zonder daar daadwerkelijk iets aan te kunnen doen. Na deze periode op de grote vaart ben ik begonnen in de Nederlandse baggersector, waarin ik tot op heden mijn werk mag doen.

Zoals gezegd begon het OZO werk voor mij te leven zo rond midden 2013, waarna ik in oktober meegevraagd werd door de medewerkers op werkbezoek naar Oekraïne. Dit werd een prachtig bezoek, waarin volop tijd was voor allerlei vragen mijnerzijds over het doen en laten van de stichting. Tevens kon ik daar met eigen ogen de prachtige resultaten zien van het werk wat er in het verleden al gedaan kon worden, zoals het verzorgingshuis, de school in Járok, Bijbelverspreiding onder de bevolking, de polikliniek en vooral niet te vergeten het voedselhulp project. Deze reis maakte mij vooral duidelijk dat er al veel gedaan is, maar dat er nog zo ontzettend veel werk gedaan moet worden om de arme, veelal oudere of alleenstaande mensen verbeterde levensomstandigheden te geven! Na dit alles gezien te hebben was het niet moeilijk meer om een besluit te nemen en mocht ik officieel per januari 2014 beginnen als OZO-medewerker.

Mijn taken binnen OZO zijn eigenlijk van allerhande aard. Zo houd ik de opslag van de OZO goederen bij, neem ik een deel van de administratieve werkzaamheden over en ik denk mee over alle lopende projecten. Met name het boerderijproject spreekt mij als boerenzoon erg aan. Graag wil en hoop ik mij nog lange tijd in te zetten voor dit zo belangrijke werk, waarmee met de daad geholpen kan worden, maar waar dat bovenal op christelijke grondslag gedaan mag worden. Want wat zouden onze inspanningen baten als dat niet onder de zegen van de Almachtige mag gebeuren? ? Daarom wil ik u graag oproepen om het werk van Stichting OZO te (blijven) steunen. Mogen de hulpbehoevenden in Oekraïne en wij als medewerkers rekenen op uw gebed?
Met een hartelijke groet,

Krijn van der Wende

Steeds meer mensen in de regio kloppen bij Stichting OZO aan om hulp en na gedegen onderzoek naar inkomsten en omstandigheden worden deze arme mensen natuurlijk geholpen.

Van Gizike

Wat een verdriet was er onder ons toen Margit op 1 maart overleed. Het was toch zo’n lief mens. Ze was altijd bezig voor een ander en met haar optimistisch karakter een voorbeeld voor ons allemaal. Toen ze ziek werd en niet meer uit bed kon, bezochten de bewoners haar steeds op haar kamer. Ondanks haar pijn had ze voor iedereen aandacht en het spreekt vanzelf dat iedereen haar mist!
Józsi en Erzsike hebben het ook moeilijk. Ze kregen onlangs een telefoontje dat hun kleinzoon door een aantal onverlaten in elkaar geslagen was. Hij ligt in het ziekenhuis in kritieke situatie en vooral Erzsike huilt veel. Want hoe zal het aflopen met haar kleinzoon? Ook hier blijkt weer hoe geweldig de bewoners met elkaar meeleven.

Ook de inname van de Krim door Rusland houdt de gemoederen flink bezig. Verder gaat alles naar wens in het verzorgingshuis en we doen onze uiterste best om de ouderen te verzorgen en te begeleiden in voorspoed en tegenspoed! Trouwens: wat geweldig dat we nu een mooie tuin hebben waar de bewoners lekker buiten kunnen zitten!

Voor het schoolproject in Járok zijn wij op zoek naar een beamer.
Wie helpt ons?


Giften allerlei

- de bankafschriften van de eerste maanden van 2014 vermeldden tot onze grote verrassing een stijging van bijdragen. Naast giften van de vaste donateurs en de auto matische incasso’s schonken steeds meer particulieren en diaconieën overal uit het land hun bijdragen. Vanuit het bedrijfsleven werd eveneens een groeiend aantal giften geschonken. Na het raadplegen van onze internetsite www.stichting-ozo.nl schonk een nieuwe donateur € 10.000,- voor drie projecten: voor het verzorgingshuis € 5000,-, voor de polikliniek € 2500,- en voor de boerderij € 2500,-. Ook heeft deze donateur aangegeven bijdragen te willen leveren aan het Brandweerproject

- via David Pandy, missionaris in Oekraïne namens de Hongaars Gereformeerde Kerk en landbouwdeskundige, ontvingen wij €1500,- voor het boerderijproject

- bij Albert Heijn te Ouddorp kregen klanten in de maand januari de gelegenheid om hun statiegeldbonnen in te leveren speciaal voor verzorgingshuis Rehoboth. Het leverde € 303.47 op

- Firma Bové te Middelharnis schonk 2000 latex handschoenen voor de zorg in verzorgingshuis Rehoboth

- de videopresentatie werd vertoond op de ouderenmiddag van de HHG Middelharnis/Sommeldijk op 19 maart jl. Ruim 30 ouderen konden zien hoe hun leeftijdsgenoten moeten leven in Oekraïne. Maar ook hoe hen hulp geboden wordt. De collecte bracht € 211,85 op.

Voor alle bijdragen en medeleven onze zéér hartelijke dank!

Werkbezoek januari 2014

Aangezien transporten de laatste tijd op een laag pitje stonden vanwege de humanitaire invoerperikelen, besloten wij om in januari met het vliegtuig richting Oekraïne te reizen. De vlucht van Eindhoven naar Debrecen in Hongarije duurt slechts twee uur en is een goedkope manier van reizen. Vervolgens had OZO medewerker Jenö een goede kennis bereid gevonden om ons op te halen in Debrecen en ons te brengen naar het verzorgingshuis. Blijft staan dat het een tegenvaller is dat veel hulpgoederen nu niet op plaats van bestemming komen. We hopen dat er snel een einde komt aan deze onzekerheid. In ieder geval kwamen we veilig op plaats van bestemming en mochten we ons bezighouden met de voortgang van de projecten.

Voor project Algemene Hulp valt een opvallende toename te bespeuren van het aantal hulpverleningsadressen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de instabiliteit in Oekraïne. De verhouding prijsstijgingen, salarissen en pensioeninkomsten is volledig uit balans en veel ouderen en gezinnen hebben te maken met een nieuwe golf van armoede. Reden om onze ogen open te houden en hulp te bieden waar dit nodig is.

We zijn blij met de hulp van Erika, de jongste dochter van verzorgingshuisdirecteur Jenö, die sinds kort haar rijbewijs heeft en met veel liefde en toewijding de vele voedselpakketten op plaats van bestemming brengt.

In het Verzorgingshuis gaat alles zijn normale gang. We zijn heel tevreden over de inzet van directie en personeel en we verwonderen ons over het feit dat bezoekers uit allerlei landen ook Rehoboth aandoen en ruimhartig een gift schenken. We mogen dankbaar zijn dat velen hun steun geven aan dit belangrijke project! Op de Boerderij wordt alles weer in het werk gezet voor het komende seizoen. Momenteel worden er augurken, tomaten en radijs geteeld in de kassen, alsmede aardappelen, graan en maïs op de bouwgrond. De veeteelt bestaat uit varkens, koeien en stieren. Ondanks de tegenvallende opbrengsten (wereldcrisis!) van de voorgaande jaren, is het in ieder geval een feit dat het boerderijproject uit humanitair oogpunt zeer geslaagd is. De ondersteuning aan verzorgingshuis ‘Rehoboth’ en aan het christelijk Lyceum in hetzelfde dorp kan elk jaar plaatsvinden.

De kleuter- en basisschool in Járok knapt zienderogen op. Op de foto kunt u zien hoe mooi en functioneel de nieuwe toiletgroepen geworden zijn. De dankbare directeur trakteerde ons op overheerlijke sandwiches en champagne!
Aan de Polikliniek wordt verder gewerkt, ook de bovenverdieping knapt zienderogen op. “Het is niet in woorden uit te drukken hoe blij we zijn met de renovatie. Het werkt motiverend voor arts en assistent. Ook kunnen we nu de patiënten in een keurige kliniek ontvangen en behandelen. Onze dank is groot”, aldus een dankbare directeur.

Zondagsschool Asperen

Het bestuur van de zondagsschool van Hervormd Asperen (PKN) heeft besloten dit seizoen actie te voeren voor de aanschaf van een woning voor een gezin met zeven jonge kinderen in het dorp Barkaszó. Dit gezin is straatarm en woont nu in een schuurtje. Er is één bed voor alle kinderen. We zijn heel blij met de hulp van de zondagsschool en er werd reeds € 450,- geschonken!

In Rafajna woont een invalide alleenstaande mevrouw Demeter Ilona (59 jaar) die gekluisterd is aan een rolstoel. Deze bijzonder opgewekte mevrouw is dankbaar met de jarenlange hulp van St. OZO

Gift kapper Krijger

Kapsalon Krijger te Middelharnis hield een decemberactie ten bate van twee goede doelen die op Goeree-Overflakkee actief zijn. Niet zoals gewoonlijk kaarten versturen of een presentje geven aan hun klanten rond de feestdagen, maar een bedrag schenken aan het goede doel.
Van elke knipbeurt werd € 1,00 in een apart potje gedaan en wanneer zij dit wilden mochten ook klanten een gift in het potje doen.

Door dit prachtige initiatief mocht Stichting OZO € 500,- ontvangen en daar willen wij André en Marissa Krijger heel hartelijk voor bedanken!


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op