Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2013 Nr. 1

Van de voorzitter

Onlangs werd op een videopresentatie de vraag gesteld: hoe is het toch met de landbouw gesteld, daar Oekraïne zoveel vruchtbare grond heeft? Het is met de landbouw slecht gesteld. Ik las hierover ondermeer: ‘een tiende van het Oekraïense landbouwareaal ligt braak vanwege onduidelijkheden over de eigendomsrechten. Het gaat om 6,5 miljoen hectare. Daarvan wordt alleen al 2 miljoen hectare niet gebruikt, omdat de eigenaar is overleden, er geen erfgenamen zijn, de erfenis niet is geregeld en de pachters niet weten wat ze met de grond aanmoeten’. Tot zover dit citaat.

Verderop in deze OC is een artikel gewijd aan de problematiek van de landbouw. Maar er is meer te lezen in deze kersverse OC. We hebben ons best gedaan om u weer zoveel mogelijk informatie te verschaffen over de projecten.
Het is ronduit verblijdend hoe de giftenstroom verloopt! Ik hoop dat het begin van 2013 de opmaat is van een welluidend humanitair muziekstuk. En dat niet voor onszelf, maar voor onze allerarmste naaste. Om samen met u blijvend de ‘beker water in de Naam van Christus’ aan te kunnen reiken. De Heere zegene u én uw gaven!

Teun Bakker

Foto voorpagina

Naast alle stoffelijke humanitaire arbeid zorgt Stichting OZO, door sponsoring van St. Agaton Ergon, ook voor Bijbelen geestelijke lectuur verspreiding onder jong en oud. Ouderen zijn zeer verheugd met grootletter Bijbels, pasgehuwden en gezinnen stellen een gezinsbijbel zeer op prijs en jongeren krijgen Bijbels onderwijs vanuit kinderbijbels. In de polikliniek staat een leestafel met evangelisatiemateriaal dat gretig aftrek vind. Soms zijn ouderen al jarenlang verstoken van Bijbellezen door slechtziendheid en aan jongeren op staatsscholen wordt het Woord van God bekend gemaakt. We kunnen opmerken dat de Heere doorgaat met Zijn werk, óók in Oekraïne!

En de boer, hij ploegde voort...

Bij de invoering van de collectivisatie van de landbouw in 1929 in de voormalige Sovjet-Unie werden de privé landbouw- en veeteeltgronden samengevoegd tot grotere eenheden, want men dacht hieruit voordeel te halen. Deze benadering van de landbouw oefent nog altijd een negatieve invloed uit op het boerenbedrijf.

Geschiedenis
Onder het bewind van Stalin werden de boerderijen georganiseerd als kolchoz. De kolchozen kregen productiequota opgelegd die relatief hoog waren. Werd er meer geproduceerd dan mochten de arbeiders dit houden als inkomen. Bij tegenvallende oogst bleven de quota onveranderd, er bleef voor de inkomens niets over. Dit is één van de redenen van de grote hongersnood in de jaren dertig van de vorige eeuw in Oekraïne, de holodomor.

Een klein gedeelte van de nieuwe landbouwbedrijven werd ingericht als sovchoz. Productietechnisch was er geen verschil; beloningtechnisch wel. Ook hier was men wel afhankelijk van het behalen van de opgelegde quota, maar in tijden van misoogsten was er in ieder geval een inkomensbuffer. Sovchozen werden bevolkt door het regime welgevallige arbeiders, die achter het Sovjetbewind stonden. Het overgrote deel van de agrarische bevolking werd echter als minder politiek betrouwbaar geacht en werd via de kolchozen gedisciplineerd. In de jaren ‘70 kwam er onder Leonid Breznjev een eind aan het verschil in beloning.

Door het ontbreken van marktconforme prijzen -voedingsmiddelen werden tegen een te lage prijs aangeboden- begonnen er tekorten te ontstaan, met rantsoenering als gevolg. De noodzaak om voedingsmiddelen te importeren ontstond, maar dat was weer tegen het zere been van de Sovjet planners. In de jaren ‘80 probeerde de perestrojka politiek verbetering te brengen. De mogelijkheid om bijvoorbeeld door het huren van een stukje grond tot privé productie te komen werd verruimd. Ook kon de boerenbevolking ‘familiecontracten’ en ‘individuele contracten’ afsluiten.

Na de Val van het IJzeren Gordijn
In 2000 werd de collectieve landbouw in één keer de nek omgedraaid door het kolchozensysteem af te schaffen. Alle bezittingen van de boerderijbedrijven werden verdeeld over de in de kolchozen werkende boeren en boerinnen in de vorm van landaandelen.
Een groot gedeelte van de nieuwe eigenaars verhuurde hun land terug aan nieuw opgerichte private agrarische samenwerkingsverbanden.
Het verkregen land mocht namelijk niet verkocht worden en er was van echte privatisering dus geen sprake. Bovendien was en is het moeilijk om krediet te verkrijgen voor lange termijn investeringen. Hoewel Oekraïne, ooit de graanschuur van Europa, gezegend is met de beroemde humusrijke zwarte aarde, tjernozem, leidt dit alles ertoe dat er bij lange na geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die een efficiënt werkende landbouw zou kunnen bieden. Ook worden opbrengsten negatief beïnvloed door de te geringe toepassing van kunstmest.

Huidige situatie
Veel boeren zijn genoodzaakt hun graan kort na de oogst te verkopen als de prijzen op hun laagste niveau zijn. Een belangrijke reden hiervoor is het tekort aan opslagruimte op de boerenbedrijven, met name na een goede oogst. Dit is een overblijfsel van het Sovjet systeem, toen onmiddellijk na de oogst het graan werd getransporteerd naar regionale graanelevators. Een tweede reden is geld. Banken geven niet graag krediet voor langlopende leningen om bijvoorbeeld boeren te laten investeren in opslagruimte. Het betalingsverkeer loopt vaak niet via de bank maar gebeurt met cash geld. Voor een boer, met een vaak in de loop van het jaar opgebouwde schuld, is het cash aanbod moeilijk te weerstaan.

Helaas bestaat er in Oekraïne een kleine elite die de wet- en regelgeving in eigen voordeel weet aan te passen. Nu gebeurt dat opnieuw met de nieuwe Landwet die nog dit jaar van kracht moet worden. Openlijk wordt gespeculeerd dat ‘verkoop van de grond vele malen minder gaat opleveren dan de werkelijke waarde’ en ‘nu levert het 50 miljard op, terwijl die waarde te zijner tijd 400 miljard zal zijn’! ‘Het is onrechtvaardig om buitenlandse investeerders hiervan te laten profiteren’. De oligarchen zullen de zaak zo manipuleren dat zíj in het bezit van stukken grond komen en het waardeverschil opstrijken. Serieuze internationale investeerders, die grote belangstelling hebben voor de Oekraïense agrarische sector, komen niet aan bod. Of de oligarchen voldoende zullen investeren is maar zeer de vraag.

OZO Kort

- op de boerderij is het ondanks de winterperiode al weer druk. De jonge plantjes groeien dankzij de warme kachel voorspoedig in de opkweekkassen.

- de gasprijzen stijgen enorm in Oekraïne. Desondanks wagen gasleveranciers het om gas met lucht te vermengen. Nog hogere rekeningen...

- met een aantal brandweerlieden van het korps te Sommelsdijk werden er, in samenwerking met de OZO medewerkers, in diverse Roma kampen in het Karpaten gebied koolmonoxidemeters aangebracht. In honderden zigeunerwoningen werd een meter, een gebruiksaanwijzing en een waarschuwingsaffiche aan de muur bevestigd. Een goede preventieve maatregel, die hopelijk mensenlevens zal redden.

- de Jeugdraad van de HHG te Goedereede timmert geweldig aan de weg met haar winterseizoenactie voor Stichting OZO. Inmiddels hebben de kinderen meer dan 1000 statiegeldflessen en twee bananen dozen waspoeder verzameld. Er was een stamppotavond voor de gemeente, een ouderenmiddag met videopresentatie, een kerkdienst belegd door de mannenvereniging waar de eerste collecte voor Stichting OZO was en een verkoopdag door de jeugdclubs.

Van Gizike

De bewoners liggen te rusten na het middageten. De maaltijd bestond vandaag uit vruchtensoep (daar zijn de bewoners dol op!), brood en groente. Er is pas een nieuwe bewoonster gekomen, die elke maaltijd begint met een gezongen gebed. Eerst was het koor niet zo groot, maar steeds meer bewoners zongen mee en dus hebben we nu een zingende tafelopening, heel mooi!
Ik heb nu even tijd om achter de computer de medicijnvoorraad te controleren. Ik moet zeggen dat sommige bewoners een beetje ondeugend zijn. Bij elk pijntje vragen ze om een medicijn, maar ik heb ontdekt dat een vitaminepilletje wonderen doet! Bij Margit is het anders. Ze is 90 jaar en ligt door haar hoge ouderdom vaak op bed. Helaas kreeg ze decubitus aan haar voeten en dat veroorzaakte heel veel pijn. Maar de zalf van Tanja van Koppen, met wie ik veel Skype contact heb, helpt heel goed! De pijn neemt dagelijks af dus ik hoop dat ze hiervan geneest. Jóliska gaat al maar meer dementeren. Ze is al 97 jaar en levensmoe. Toch is het heerlijk om dit oude vrouwtje te verzorgen en aandacht te geven. Als ze een goed moment heeft is ze zo dankbaar! Zo heeft elke bewoner aandacht nodig en daar zetten we ons voor in. Ik besef dat ik een gezegend mens ben om samen met mijn team deze mensen te verzorgen.

OZO Kwartaal flits

Hulp allerlei

- de nieuwe branders voor de kachels in het verzorgingshuis zijn gesponsord: mevrouw L. van der Linde te Ouddorp heeft uit rommelmarktopbrengsten € 750,- geschonken.

- ook de rollen plastic voor de grondontsmetting op de boerderij zijn gesponsord. Twee trouwe donateurs schonken de benodigde € 600,-.

- de koolmonoxidemelders voor het zigeunerproject van de Sommelsdijkse brand weer werden gesponsord door Brand Preventie Nederland en 200 geplastificeerde posters door Drukkerij De Waal te Sommelsdijk.

- twee bedtafeltjes zijn gesponsord met de opbrengst van een oliebollenactie vorig jaar bij Bloemenhandel Grinwis te Ouddorp.

- de heer Jan van Koppen uit Ouddorp schonk vier schroefboormachines.

- firma Bové te Middelharnis schonk een partij plastic handschoenen voor de verpleegsters van het verzorgingshuis.

- AGO automaterialen uit Sommelsdijk schonk 3 accu’s voor gebruik op de boederij.

- voor het basisschoolproject in Járok is al meer dan € 7.500 binnengekomen. Over de voortgang van dit project kunt u in de volgende OC meer lezen!

Dánk voor uw inzet en hulp!

Project: School

In D.V. de maanden april en mei houden de kinderen van SBO ‘de Wegwijzer’ te Middelharnis een project voor Stichting OZO. Door middel van een indrukwekkende PowerPoint presentatie en een film is de nood van de basisschool in Járok duidelijk overgebracht op de kinderen.Wat waren ze onder de indruk dat de school daar niet eens een normaal toilet heeft, maar dat de kinderen in een hokje buiten het schoolgebouw een gat in de vloer als toilet hebben. Een slokje water uit de kraan drinken is er voor hun ook niet bij. Dat moeten ze bij de buren halen. En ons schoolplein ziet er prachtig uit met een Pannakooi, terwijl de kinderen daar op een kaal en modderig grasveldje voetballen!
Toen de vraag werd gesteld of ‘de Wegwijzerkinderen’ wilden helpen om wc’s te kunnen kopen, was het antwoord van groot tot klein, volmondig: ja. Er worden verschillende acties gehouden. Begin april zijn de leerlingen gestart met het inzamelen van lege plastic statiegeldflessen. Er zijn al meer dan 600 flessen ingeleverd!

Op vrijdag 26 april wordt er op school, Hobbemastraat 4, tijdens de koningsspelen een sponsorloop gehouden waar belangstellenden flessen in kunnen leveren en een verkoopkraam kunnen bezoeken. In de maand mei worden er door de kinderen fotokaarten verkocht. We hopen dat we de kosten voor 2 wc’s en een dak voor een nieuw te bouwen keuken kunnen realiseren.

Oekraïense bewoners aan het woord, afl.6

Het levensverhaal van Molnár Irénke is niet lang, maar getekend door eenzaamheid. Ze kan het zelf niet vertellen, want ze is nu erg doof en kan alleen wat onsamenhangende woorden uitbrengen. Dus riepen we de hulp in van Feri, zoon van OZO medewerker Ráti Pisti, en zijn vrouw Krizstina.

Irénke werd geboren op 18 maart 1925 in Eszenye. Ze had drie broers en twee zussen. Haar ouders stierven op jonge leeftijd en de zes kinderen groeiden met elkaar op. Om geld te verdienen gingen zij al op zeer jonge leeftijd werken op een kolchoz (landbouwbedrijf), voor school was er geen gelegenheid. Na verloop van jaren trad de ene broer en zus na de andere in het huwelijk en vertrokken naar andere dorpen, zodat ze alleen in het ouderlijk huis overbleef en de minste baantjes op de kolchoz aangreep om in haar levensonderhoud te voorzien. Zo ging het jaar in, jaar uit. Hoe deze vrouw moest leven weten we niet precies. Zeker is dat ze door haar beperking zeer weinig sociale contacten had.

Bij iemand die haar levensvreugde verloren had en het vervolgens weer terug ontving, zien we hoe groot blijdschap kan zijn!


Eens brak ze haar arm en er was niemand die haar hielp met bijvoorbeeld eten koken. Het is niet voor te stellen hoe Irénke dit alles vol gehouden heeft. Altijd maar alleen!! Na het bereiken van de 65-jarige leeftijd ontving zij een schamel pensioen en zo brak in 2009 de dag aan dat ze, op aangeven van iemand uit het dorp, OZO medewerker Hidi Jenö op bezoek kreeg.

Voor hem was het snel duidelijk dat Irénke in aanmerking moest komen voor het verzorgingshuis waar zij wél de aandacht zou krijgen binnen een gemeenschap waar liefde en aandacht is voor elkaar. Een zeer goede beslissing! Irénke is helemaal opgebloeid, loopt de hele dag te stralen van geluk, is nog goed gezond en ze doet niets liever dan iedereen helpen met allerlei klusjes. Bij iemand die haar levensvreugde verloren had en het vervolgens weer terug ontving, zien we hoe groot blijdschap kan zijn!

Wie helpt?
In het verzorgingshuis moet een nieuwe vrieskist worden aangeschaft. Een nieuwe grote vrieskist van een goed merk kost in Oekraïne € 400,-. Wie helpt? Stort uw gift op rekeningnummer 3416.36.851ten name van Stichting OZO onder vermelding van ‘nieuwe vrieskist’.


Vrijwilligers mutatie

Mevrouw Kamp-de Vos uit Ooltgensplaat heeft na een ziekenhuisopname aangegeven te willen stoppen met het rondbrengen van de OC’s. Ze heeft dit belangrijke werk ruim 10 jaar mogen doen voor Stichting OZO en heeft zelf voor een vervanger gezorgd: familie Snauw te Ooltgensplaat. Wij danken mevrouw Kamp-de Vos heel hartelijk voor haar inzet en heten familie Snauw welkom in de kring van vrijwilligers!
Als blijk van waardering wordt namens St. OZO een herinneringsbord en bloemen geschonken.

Leerlingen van het Református Lyceum te Nagybereg bezoeken het verzorgingshuis

Onlangs kregen wij de mogelijkheid om met een aantal leerlingen een bezoek te brengen aan verzorgingshuis ‘Rehoboth’ in Nagydobrony. Een goede doel project van Stichting OZO uit Nederland. De instelling is actief sinds 2006. In Nederland werd het initiatief genomen om ouderen, die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en in financiële problemen zijn, te verzorgen onder toezicht van gekwalificeerde zorgverleners. Enkele medewerkers gaven ons een rondleiding door het huis, waar we kennis namen van de stoffelijke en geestelijke behoeften van de bewoners en we hebben God verheerlijkt voor de gezegende bediening van de diaconale arbeid. Het huis telt achtentwintig bewoners die paarsgewijs in veertien kamers wonen. Velen van hen kampen met ziektes of beperkingen en het is voor ons jonge mensen een voorbeeld hoe zij toch de wil hebben om bezig te zijn met handwerken, borduren en haken, hun kamer op te ruimen, het personeel te helpen of in de tuin en op het land werken.

Ik ben dankbaar, met lof aan God, voor dit bezoek. Onze leerlingen moeten weten dat onze Heere ons geroepen heeft om vanuit diaconaal liefdebetoon hulp te geven aan mensen die dit nodig hebben in het aardse leven. En om met liefde het geloof in Jezus door te geven. God zegene hen allen!

Toth V., namens de leerlingen van het 1e leerjaar

Problemen met hulpgoederen

In Oekraïne zijn op het moment grote problemen met het op bestemming krijgen van humanitaire hulpgoederen.

Beja Kluiters van Stichting Spoetnik te Vlaardingen, gepokt en gemazeld in het humanitaire circuit, laat weten: “De oorzaak ligt niet in het transport of de douane, maar bij de verhuizing van de Commissie Humanitaire Zaken naar het Ministerie van Sociale Zaken in Oekraïne. De laatste maanden ligt het vrijgeven van goederen aan de ontvangende organisaties in Oekraïne geheel stil. Op een uitzondering na worden de goederen vastgehouden en men dreigt zelfs de ontvangende partij financieel te willen beboeten omdat de goederen niet worden opgehaald(!). Intussen is duidelijk geworden dat de Oekraïense machthebbers humanitaire hulp anders georganiseerd willen zien, om met name misbruik van humanitaire import (die belastingvrij is) effectiever te kunnen bestrijden.

De laatste maanden ligt het vrijgeven van goederen aan de ontvangende organisaties in Oekraïne geheel stil


Het verhaal doet de ronde dat minister van sociale zaken Natalia Korolevska van plan is haar ministerie geheel de distributie van humanitaire hulpgoederen in handen te laten nemen. Het ministerie, en niet langer de schenkende organisaties in samenspraak met hun Oekraïne partners, gaan dan bepalen waar de in Oekraïne gebrachte hulpgoederen naar toe gaan.

Te beginnen met de nu massaal vaststaande goederen, maar ook wellicht met toekomstige leveringen. Het hoeft niet te worden uitgelegd dat als dit waar is, dit een ramp voor de humanitaire (nood)hulp zou betekenen. Die zal dan op korte termijn geheel tot stilstand komen, want er zullen dan in de praktijk nauwelijks meer goederen worden aangeleverd. Uitgezocht moet worden of dit verhaal waar is en zo ja, actie ondernemen om het Ministerie van Sociale Zaken duidelijk te maken dat dit plan onmogelijk kan werken. Fraudebestrijding is uiteraard prima maar dit (vermeende) plan zou betekenen dat het kind met het badwater wordt weggespoeld.” “Het is verstandig om te wachten met het sturen van humanitaire hulp naar de Oekraïne tot dat de huidige situatie is verbeterd of is opgelost”, aldus Beja Kluiters, die al volop in contact is met de ambassades in Den Haag en Kiev.

Videopresentaties

- op dinsdag 15 januari werd de videopresentatie vertoond op de ouderenmiddag van de Hervormde gemeente (PKN) te Stad a/h Haringvliet. Het was een fijne middag waaruit een warme betrokkenheid bleek. De collecte bedroeg € 100,-.

- op woensdag 16 januari werd de videopresentatie vertoond op de ouderenmiddag van de Hervormde gemeenten uit Middelharnis en Sommelsdijk (PKN) in verenigingsgebouw ‘de Hoeksteen’ te Middelharnis. Ook hier was er een betrokken gezelschap, veel vragen en een goede interactie. De collecte bedroeg € 122,30 en de verkooptafel bracht € 23,- op.

- op dinsdagavond 5 februari werd de videopresentatie vertoond op uitnodiging van vrouwenvereniging ‘Matthanja’ van de HHG te Middelharnis/Sommelsdijk. Er waren vele belangstellenden en ook hier was het fijn om te laten zien wat Stichting OZO doet in Oekraïne. De opbrengst van collecte en gift was € 557,25 en de verkooptafel bracht € 68,- op.

- op dinsdag 12 februari waren wij te gast op de ouderenmiddag van de Hervormde gemeente (PKN) te Sint Annaland. Ook bij deze ouderen werd veel belangstelling ervaren. De opbrengst bedroeg € 157,70 en de verkooptafel bracht € 70,- op.

- op woensdag 20 februari werd de film vertoond op de ouderenmiddag van de HHG te Goedereede. Een fijne middag! De collecte bedroeg € 75,- en de verkooptafel bracht € 22,- op.

Ouderencomités en vrouwenvereniging: heel hartelijk dank! Ook dank aan diegenen die een automatische incasso hebben ingevuld.


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op