Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2009 Nr. 4

Van de voorzitter

Oekraïne is in alle opzichten nog altijd een instabiel land. Er is weinig te merken van positief overheidsbeleid, bijvoorbeeld om de levensstandaard te verhogen of de gezondheidszorg eens goed aan te pakken. En als er iets is wat het Hongaarssprekende deel in Oekraïne in het merg treft, dan is het wel de maatregel dat er op Hongaarse scholen alleen nog les gegeven mag worden in de Oekraïense taal. Ook valt er pure discriminatie waar te nemen als het gaat over het toelatingsbeleid voor vervolgopleidingen, want Oekraïense jongeren krijgen vast en zeker voorrang boven de Hongaarse jongeren. Dat dit consequenties heeft voor deze jongeren zelf maar ook voor de gezinnen waartoe zij behoren, behoeft geen nader betoog.

De financiële crisis heeft landelijk een einde gemaakt aan de eerdere economische opleving. De gevolgen zijn nog niet te overzien, maar de toename van armoede kan ineens weer realiteit zijn en daar moeten we als humanitaire stichting terdege op voorbereid zijn.

Intussen is het december 2009. Dit jaar is evenals voorgaande jaren weer voorbijgesneld. En vol met indrukken over alles wat ons heeft beziggehouden in het afgelopen jaar is het goed om in te keren in onszelf. Kerstfeest 2009. Wát er ook was en hóe dingen gegaan zijn: de Heere regeert en in Zijn onmetelijke zondaarsliefde zond Hij Zijn Kind Jezus naar deze aarde opdat wij door Zijn armoede rijk zouden worden. Alle goeds voor 2010 toegewenst!

Teun Bakker

Einde financiële steun boerderijproject

De boerderij, drie jaar geleden nog een verwaarloosd en onrendabel bedrijf, begint op een goed draaiende machine te lijken. De grootste investeringen zijn afgerond. Reden voor Stichting OZO om per 1 januari 2010 een investeringsstop in te voeren vanuit Hollandse financiën. De overige investeringen moeten, naast het ondersteunen van de andere projecten, vanaf nu uit eigen middelen en opbrengsten worden gedaan. Uiteraard blijven we u op de hoogte houden van het reilen en zeilen van de boerderij.

Giften allerlei

- de videopresentatie werd jl. 1 oktober vertoond aan de ouderen van het bejaardencomité te Melissant. Verkooptafel en sprekersgeld bedroeg € 157,50. Tevens werd de stichting verrast met een aantal wollen dekens, shawls en mutsen, gebreid door een aantal actieve dames.

- ook werd deze presentatie gezien door ouderen op de contactmiddag van vrouwenvereniging ‘Bid en Werk’ te Goedereede op jl. 24 november. De opbrengst bedroeg € 247,- uit collecte, sprekersgeld en verkooptafel.

- van St. Rentmeester te Dirksland ontvingen wij een ruime hoeveelheid Christelijke lectuur. Van een andere landelijke stichting ontvingen wij, naast een gift van € 1000,-, eenzelfde bedrag om verantwoorde geestelijke lectuur aan te schaffen in de Hongaarse en Oekraïense taal. Deze lectuur is in bestelling en zal DV volgend jaar naar Oekraïne worden meegenomen.

Vervoer werkbezoeken

Ook dit jaar werden de werkbezoeken afgelegd met de Renault bus van onze penningmeester en in januari een gesponsorde Renault truck met oplegger. Onderstaande bedrijven en particulieren maakten de transporten mogelijk:

Januari: Doolaard Bedrijfswagens Hoogvliet, B.V. Rotterdam Chassis, Maas-Delta Deurwaarders te Sommelsdijk, Verlome Transportbedrijf B.V. te Middelharnis en Hans Meijer Advies te Sommelsdijk.

Mei: Begrafenisverzorging J. van der Slik te Sommelsdijk, Fotografie Arjo van der Graaf te Dirksland en dhr. L.P. Osseweijer te Sommelsdijk

Oktober: Kunststof Ramen Industrie (KRM) te Middelharnis en De Graaf & Plaisier Belasting adviseurs te Ridderkerk

Opnieuw vrijwel kosteloze werkbezoeken. Onze zeer hartelijke dank!

Bestelbus voor boerderij en verzorgingshuis ‘Rehoboth’

In onze speciale editie rondom de polikliniek, vermeldden wij al dat een gulle donateur € 10.000,- geschonken had voor een bestelbus om onze bejaarden in te vervoeren, maar zeer zeker ook om de producten van de boerderij naar de markt te brengen hetgeen de winstmarge van de boerderijproducten aanzienlijk ten goede komt. In totaal is er € 15.000,- ontvangen van donateurs. Inmiddels is er een prachtige 2e hands Mercedes Vito aangeschaft. De bus ziet er van binnen en van buiten als nieuw uit. We zijn dan ook heel content met deze nieuwe aanwinst. Nogmaals danken we onze donateurs hartelijk!

Nieuw project: polikliniek

In het werkbezoek van oktober jl. hebben we een bezoek gebracht aan een opgeknapte polikliniek in de stad Uhzgorod, tot stand gekomen door de inbreng van een team internationale artsen. Dit bezoek en het geweldige enthousiasme van de directeur zijn voor ons een enorme stimulans geweest om ook in Nagydobrony de polikliniek onder handen te nemen.

Door middel van de speciale november editie hebben we u uitgebreid op de hoogte willen brengen van ons nieuwe polikliniek project. In de polikliniek zijn verschillende specialismen vertegenwoordigd. Er is een klein laboratorium, een apotheek, een tandarts en een huisarts. Ook een gynaecoloog en een kinderarts hebben hier hun praktijk. Op de bijgaande foto staan alle medewerkers van de polikliniek.
Inmiddels heeft u enthousiast gereageerd: er is reeds een flink bedrag binnen voor dit project. Van een bevriende organisatie, ook werkzaam in onder andere Oekraïne, hebben we al een grote hoeveelheid sanitair toegezegd gekregen.
Maar er is nog veel geld nodig! Helpt u mee!! Maak uw gift over op rekeningnummer 3416.36.851 onder vermelding van “polikliniek”

Nieuwe banden voor tractor

Ook op onze oproep om een gift over te maken voor nieuwe tractorbanden werd heel spontaan gereageerd. Onze Oekraïense medewerkers, in het bijzonder de tractorchauffeur, waren geweldig in hun nopjes toen we hen vertelden dat ze tot aanschaf over konden gaan. Inmiddels zijn de splinternieuwe banden, van veel betere kwaliteit dan de oude, er omgelegd en functioneert de tractor weer tot volle tevredenheid.
Alle gevers hartelijk dank!

Beter drinkwater voor vee

In het onderling contact van oktober hebben wij u gevraagd om bij te dragen aan een betere drinkwatervoorziening voor het vee op de boerderij. Het drinkwater en het droogvoer werd onbedoeld in de voerbakken vermengd. Begin 2009 zijn er door dit probleem veel varkens dood gegaan. Op advies van een deskundige moest het drinkwater en het droogvoer worden gescheiden. Vrij simpele drinknippels die de beesten zelf kunnen bedienen is de beste oplossing. Er werd op de oproep gereageerd en inmiddels is er € 350,- binnen! Wie help ons aan de resterende € 400,-?

Woorden, woorden...

Op de Oekraïense televisie worden ongelooflijk veel politieke programma’s uitgezonden. De journaals op de verschillende kanalen laten vaak meer dan de helft van hun tijd de welbekende parlementszaal zien, waar de politici debatteren, geëmotioneerd heen en weer lopen en soms ook met elkaar slaags raken.

Eerste minister Julia Timosjenko houdt er strenge toespraken, met de stereotiepe hoofdbeweging van een schooljuffrouw die een standje uitdeelt. Voor individuele politici is het belangrijk bij het kijkend publiek bekendheid en zo mogelijk bijval te krijgen. Ze laten zich daarom voor de televisie graag interviewen; maar die interviews verlopen wel anders dan bijvoorbeeld in Nederland. De verslaggever luistert aandachtig, knikt beleefd en stelt nu en dan een vraag om de spreker verder op dreef te helpen. Het zijn grotendeels monologen, waarbij de kijkers zich kunnen afvragen of dit nu werkelijk de mening van de spreker is, of dat zijn woorden door de omstandigheden van het ogenblik worden ingegeven. Wie wordt er betaald om te zeggen wat hij zegt?? Je weet het maar nooit! Grote populariteit genieten de talkshows, waar de deelnemers voor de talloze problemen van het land hún oplossing met grote stelligheid als de vanzelfsprekende, ja de enige mogelijke aandragen. Van een politiek beleid is allang geen sprake meer en dat kan ook niet, gezien de rivaliteit tussen de hoofdrolspelers. President Viktor Joesjtsjenko’s feitelijke macht is door de constitutionele wijzigingen van 2005 sterk bekort, premier Timosjenko heeft om zich heen haar eigen partij gevormd en de ‘pro-Russische’ partijleider Viktor Janoekovitsj voert zijn oppositie door parlementaire procedures te blokkeren. De afgelopen maanden was er sprake van een monsterverbond tussen Timosjenko en Janoekovitsj. Een coalitie tussen hun partijen zou hun in het parlement een absolute meerderheid bezorgen, en de Oekraïeners hielden hun hart vast voor het soort beleid dat er dan gevoerd zou worden. Maar de coalitie viel uiteen eer ze tot stand gekomen was, en het moddergevecht tussen de leiders gaat onverdroten door. Op de televisie kun je het allemaal zien...

Bron: Oekraïne Magazine zomer 2009, foto Wikipedia.

Waterkwaliteit op de boerderij

Tijdens het afgelopen werkbezoek in oktober namen de Oekraïense medewerkers ons mee naar de farm. Zij toonden ons de kassen met daarin de augurkenplanten die hun laatste oogst gaven. Hoewel het nog maar oktober was waren veel planten tanende. Onder normale omstandigheden kunnen deze planten nog veel langer opbrengst geven. Naar alle waarschijnlijkheid is een hoge concentratie zout in het grondwater de boosdoener en dit heeft weer te maken met de maandenlange droogte in Oekraïne. Zichtbaar is een witte uitslag die op de grond ligt, daar waar de aarde door druppelaars bevochtigd wordt. Om definitieve zekerheid te krijgen worden alle drie de waterputten getest op waterkwaliteit. Hoogst waarschijnlijk kunnen we met een eenvoudige installatie het probleem verhelpen.

De dankbare bewoners van Rehoboth en alle medewerkers van St. OZO wensen u een gezegend en voorspoedig 2010 toe!


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op