Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2008 Nr. 3

Van de voorzitter

De nieuwe ‘herfst-OC’ ligt weer op de mat. Gevuld met teksten en foto’s die u een indruk willen geven van de situatie in Oekraïne in het algemeen en het werk van St. OZO in het bijzonder. U zult de beknopte jaarrekening aantreffen. Het jaar 2007 mocht in financieel opzicht gunstig worden afgesloten, een feit waarvoor wij, boven alles aan de Heere, onze hartelijke dank aan u willen uitspreken. Verder vind u een informatief artikel om via Google Earth eens op zoek te gaan naar het werkgebied van St. OZO. Beslist aanbevolen! De Oekraïense arts Oleh Moesij uit in een lezenswaardig artikel zijn gegronde bezorgdheid over de gezondheidszorg in Oekraïne. Een wonderlijke situatie: in de Oekraïense Grondwet ligt verankerd dat de gezondheidszorg gratis is, terwijl de patiënt elke rekening zelf moet betalen! Ook treft u een aangrijpende reportage aan over de komst van een nieuwe bewoonster in het verzorgingshuis, gezien door de ogen van haar kleinkinderen. In oktober hopen we weer op werkbezoek te gaan. Dan zal er weer worden bijgepraat over de voortgang van de projecten. We zijn heel benieuwd naar het boerderijproject. Enkele gemailde foto’s vertelden ons dat er zichtbaar structuur komt in dit bedrijf. Ongetwijfeld gaat dit stof geven voor de volgende OC. Ondertussen wens ik u veel leesgenoegen toe bij het lezen van deze OC.

Teun Bakker

Gezondheidszorg Oekraïne

Diagnose gezondheidszorg Oekraïne - een catastrofe dreigt

Geluksonderzoek toont steevast aan dat voor de meeste mensen gezondheid een topprioriteit is. Ook in Oekraïne, maar daar blijven de politiek verantwoordelijken vergaand onverschillig. ‘Een van de vruchten van de Oranje Revolutie’, aldus de arts Oleh Moesij uit Kiev. ‘is dat de angst om openlijk commentaar te geven is weggenomen.’ Deze arts uit Kiev, adviseur bij het Ministerie van Gezondheid, doet een boekje open over deze politieke onverschilligheid.

Een belangrijke reden voor de problemen in de gezondheidszorg is het financieringssysteem. Moesij: ‘De totale landelijke overheidsuitgaven belopen 120 miljoen Hrivna, ofwel de begroting van de stad New York. In vergelijking met andere budgetten komen de uitgaven voor gezondheid op de 29ste plaats, dat is net voldoende voor minimale salarissen en algemene dienstverlening.
Volgens de Grondwet is gezondheidszorg gratis, maar iemand moet voor de kosten opdraaien. In feite betalen de patiënten de rekeningen uit eigen zak. Alle medicijnen, alle laboratorium- en onderzoekskosten, van röntgenapparaat tot injectienaald, alles moeten ze zelf betalen.’ ‘Hoewel dit strijdig is met de Grondwet’, vervolgt Moesij, ‘zou een volksverzekering een goede oplossing zijn.Op dit moment bespreekt het Parlement twee voorstellen. Een sociaal model, waarin de rijken voor de armen betalen, en een privé-model, waarin iedereen 30 of 40 Hrivna per maand inlegt, ongeacht inkomen. De communisten liggen dwars, want een volksverzekering staat haaks op ‘onze volmaakte Grondwet’.
De huidige werkwijze van het ministerie gaat direct terug op het oude Sovjetsysteem. ‘Er bestaat een staatsmonopolie en de gezondheidszorg wordt door commandobestuur geleid. De regering bepaalt alles. Beleidsontwikkeling zit er niet in, want sinds 1991 zijn 14 ministers van gezondheid benoemd. Veranderingen zijn nodig terwijl de oprechte wil daartoe ontbreekt. Rond de gezondheidszorg is een muur opgetrokken, en wie bijvoorbeeld inzicht wil hebben in de cijfers kan zijn borst nat maken. Officieel kunnen burgerlijke organisaties invloed nemen op het overheidsbeleid, maar dat wordt niet aangemoedigd. Er ligt al anderhalf jaar een projectwet op de schappen die de Oekraïense artsenvereniging medezeggenschap geeft.’ Dit gebrek aan openheid heeft een duidelijke schaduwkant, en wel in de vorm van corruptie. ‘Helaas, corruptie is regel’, verzucht Moesij. ‘Apparatuur bijvoorbeeld wordt begroot voor aanschaf op de Europese markt, de aankoop vindt plaats in China en het prijsverschil verdwijnt in de zakken van de betrokkenen. De corruptie wordt verdriedubbeld op regionaal en lokaal niveau.’ ‘Het draait niet zozeer om de mensen die er werken. Nee, het gaat om het hele systeem, want wie daar niet aan mee wil doen wordt eruit gewerkt. Hervormingen moeten daarom niet beginnen bij individuele werknemers maar bij het informele machtssysteem.’ Ondertussen lijkt het gezondheidstoerisme van leidende Oekraïense politici een teken aan de wand. ‘Toppolitici hebben recht op speciale gezondheidszorg, waar jaarlijks 1 miljard Hrivna aan opgaat. Toch heeft oud-president Leonid Koetsjma net als parlementsvoorzitter Oleksandr Moroz een Duitse arts. Na zijn dioxinevergiftiging in 2004 ging president Viktor Joesjtsjenko voor behandeling naar Wenen en zijn rivaal premier Viktor Janoekovitsj doktert in Spanje.’ Ook in de alsmaar dalende bevolkingsaantallen ziet Moesij een duidelijke aanwijzing voor het zorgniveau. ‘De kwaliteit van de gezondheidszorg speelt een duidelijke rol bij de stijging van het sterftecijfer, maar de bevolking neemt ook af vanwege het aantal geboortes. De gezondheidszorg is duur en echtparen zien daarom af van kinderen.’ ‘Het falen van de gezondheidszorg leidt bovendien tot een vlucht van medisch personeel. Veel artsen zijn competent en hebben een specialisatie gedaan. Ze gaan naar het buitenland voor een beter salaris. Jonge artsen willen niet eens de start maken en zoeken een baan in de farmaceutische industrie of gaan in zaken. Twintig procent van de arbeidsplaatsen blijft nu al onbezet. Een catastrofe dreigt.’

Bron: Oekraïne Magazine winter 2007

St. OZO en Google Earth

Internet is tegenwoordig in onze samenleving niet meer weg te denken en brengt mijn en uw wereld van informatie binnen handbereik. Veel mensen besteden per week heel wat uren aan het “surfen” op het internet. Denk maar een aan het online bestellen van artikelen in de vele “Web” winkels, online bankieren voor het beheren van uw bankzaken, webmail, online vergaderen, telefoneren, discussie groepen, enz.
Doordat het internet zo’n grote schat aan informatie biedt zijn er voor de gebruiker vele zoekmachines beschikbaar. De grootste en meest gebruikte zoekmachine is Google. Google bestaat niet alleen uit een zoekmachine, maar biedt daarnaast tal van andere producten voor persoonlijk, professioneel en commercieel gebruik. Één daarvan is Google Earth. Google-Earth is een geografische browser, voor het onder andere bekijken van interactieve bestanden waarin locaties visueel inzichtelijk zijn gemaakt. U kunt naar iedere plaats op aarde “vliegen” om satellietbeelden, kaarten, terrein en 3D-gebouwen te bekijken. Ook is het zelfs mogelijk om sterrenstelsels in het heelal te verkennen.

Het leuke is dat op satellietbeelden van Oekraïne het reeds voltooide verzorgingshuis ‘Rehoboth’ goed zichtbaar is. Op deze manier kunt u vanachter uw PC, op ruim 1900 km afstand van het dorp Nagydobrony in Oekraïne, het verzorgingshuis bekijken. Verder kunt u natuurlijk ook de omgeving van het dorp Nagydobrony verkennen.
Wilt u zelf de satellietbeelden bekijken en beschikt u nog niet over de benodigde software, dan kun u deze installeren door de installatie instructies te volgen via internet adres http://earth.google.com/download-earth.html. De geografische locatie van verzorgingshuis “Rehoboth” en twee andere interessante locaties zijn:

- Verzorgingshuis “Rehoboth” 48°24’52.33”N / 22°23’2.71”O
- Boerderij project 48°25’46.60”N / 22°22’40.11”O
- Grensovergang Oekraïne 48°25’3.37”N / 22°10’14.80”O

Indien u het moeilijk vindt om deze coördinaten in te voeren in Google-Earth kun u op de site van St. OZO (www.stichting-ozo.nl) bij ‘Informatie’ een bestand downloaden waarin de verschillende locaties zijn opgeslagen. Door op dit bestand, na downloaden, te dubbel klikken worden de locaties geladen in Google-Earth en wordt u in vogelvlucht naar de bestemmingen gebracht. Door op een gemarkeerde bestemmingen (punaise) te dubbelklikken wordt automatisch ingezoomd.

Voor verdere informatie, links en uitleg over Google Earth kunt u kijken op http://earth.google.com.

Oma woont nu in het verzorgingshuis

‘Ik ben 12 jaar en mijn zusje is 10. Vader en moeder maakten altijd ruzie en vader is toen weggegaan. We zijn nu arm. Ons huis is heel slecht. Gelukkig mogen we wel naar school. Moeder zorgt best wel goed voor ons, maar soms zijn we ook een beetje bang. Ze begint ineens te schelden en te tieren en met dingen te gooien, dan gaan we maar snel naar oma die in een piepklein aanbouwtje naast ons huis woont. Oma krijgt overal de schuld van, maar oma is heel lief. Ook voor mama, maar toch slaat mama haar. Heel hard en heel gemeen. Daarna heeft ze er spijt van. Oma zegt dat het in mama’s hoofd niet goed zit en oma zegt ook vaak dat ze er niet meer tegen kan. Op een dag kwamen we uit school en stond er een auto voor de deur. Het waren mensen die vroegen of oma in een nieuw gebouwd verzorgingshuis wilde komen wonen. Oma moest heel hard huilen want dat wilde ze heel graag. Ze zei dat dit het beste was voor ons en voor haar.

Enkele weken later is oma naar het verzorgingshuis gegaan. Toen ze afscheid nam, keek ze nog naar de bloeiende seringenboom. Wij wilden wij niet huilen, maar later hebben we heel veel gehuild. Gelukkig zorgt mama goed voor ons. Het is nu tijd om weer naar school te gaan....’

Oma woont nu in verzorgingshuis ‘Rehoboth’ en haar kleinkinderen komen regelmatig op bezoek. Moeder heeft deze stap (nog) niet genomen, maar iedereen hoopt hierop. Deze gebeurtenis wil slechts aangeven hoe complex situaties kunnen zijn. Voor een alleenstaande een besluit, voor deze oma een vlucht....



Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op