Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2008 Nr. 2

Van de voorzitter

Speech opening verzorgingshuis ‘Rehoboth’ in Nagydobrony, Oekraïne op 6 mei 2008.

Geachte aanwezigen,

In de maand mei van het jaar 2000 reed er een minibus door de straten van Nagydobrony en ook van andere dorpen in het Karpatengebied. Het was een Hollandse minibus en in die bus zaten Hollanders en Hongaren. De Hollanders waren Albert, Herman, Jakob, Michel en Teun. De Hongaren waren Hidi Erzsike, Hidi Jenö en Hidi Erzsó. Het was een rondrit om te gaan zien hoe heel veel ouderen in Oekraïne moeten leven. De Hongaren wisten het, de Hollanders zagen het en waren geschokt. “Deze mensen moeten toch geholpen worden?”. “Laten we in Holland sponsors gaan zoeken om deze mensen te helpen door voedsel te geven, medicijnhulp, of hulp bij ziekenhuisopname”.
De Hongaren waren heel blij met dit plan en boden spontaan hun hulp aan. Zij zouden gaan zorgen voor het samenstellen van voedselpakketten om deze elke twee weken bij allerarmste ouderen te bezorgen.
In Holland sloeg dit project aan. Steeds meer donateurs gaven hun giften en de Hollanders besloten een stichting op te richten. Het werd: Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne. Het woord onderlinge staat voor de samenwerking tussen Hollanders en Hongaren. Een stichtingsvorm is heel belangrijk. De reden hiervan is dat de sponsors kunnen zien of hun gift goed bestemd wordt, omdat er elk jaar controle plaatsvindt door een Financieel Bureau. Dat is niet alleen belangrijk voor een Hollandse stichting, maar ook voor de Hongaarse medewerkers in Oekraïne. Ook zij weten dan dat financieel alles in orde is.

Heel kort schets ik u het verloop van de ontwikkelingen in het bestaan van de in Holland opgerichte Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne. De Hollandse sponsors, dit zijn particulieren, bedrijven, kerken, ziekenhuizen, allerlei instellingen en andere gevers, toonden hun medeleven door gul te schenken. Hun giften werden zo groot, dat Stichting OZO een keus moest maken tussen uitbreiding van het werkgebied in Oekraïne, of het intensiveren van de hulp in een kleiner gebied. Vanuit structureel oogpunt werd, in overleg met de Hongaarse OZO-medewerkers, besloten om hulp te gaan verlenen in Nagydobrony en omstreken. Het gevolg was een enorme uitbreiding van het voedselproject en na verloop van tijd werden er plannen gemaakt om een verzorgingshuis te gaan bouwen. Intussen kon er voor OZOmedewerker Hidi Jenö een nieuwe bezorgauto worden aangeschaft. Dit was hoognodig én het was een blijk van waardering voor het vele werk wat hij en zijn familie belangeloos deden voor hun allerarmste landgenoten.

Met het project verzorgingshuis kon de start worden gemaakt na intensieve samenspraak tussen St. OZO, de burgerlijke gemeente en de kerkelijke gemeente. Zeer veel donateurs in Holland stemden in met het plan door zoveel geld te schenken, dat de bouw van het verzorgingshuis nooit in financiële problemen kwam. Tegen de tijd dat het verzorgingshuis klaar was, werd er een directie benoemd: Hidi Jenö, directeur; Ráti István, adjunct-directeur en Hidi Marika, hoofdzuster. Er werd personeel aangesteld: verpleegsters, verzorgsters, kokkinnen, schoonmaaksters, nachtwakers en buitendienst personeel. In januari 2006 kwamen de eerste bewoners. Ons gebed was verhoord: God zorgde voor een christelijk huis voor ouderen in Oekraïne!

Het volgende project diende zich aan: het boerderijproject. Via OZO-medewerker Ráti István verzocht het Presbyterium van de kerkelijke gemeente Stichting OZO om de leiding op zich te nemen van een boerderij. Het was nodig dat er een reorganisatie en dus een flinke financiële impuls moest komen. Opnieuw bleken de Hollandse sponsors, zelfs ook sponsors uit Canada, graag hieraan financieel bij te dragen. Boerderijprojectleider Ráti István is er, samen met vele helpers, in geslaagd om een tot nu toe prachtig resultaat neer te zetten. We werken, hopen en bidden dat er uit dit boerderijproject winst behaald zal worden om verzorgingshuis ‘Rehoboth’ op termijn zelfstandig te laten opereren en ook het plaatselijke Lyceum te ondersteunen. Het is onze vaste overtuiging dat hiermee een belangrijke stap is gezet in een proces dat voor geheel Oekraïne belangrijk is: in samenwerking oog hebben voor elkaar en in biddend opzien tot God alles van Hem verwachten!

Het is nu dinsdag 6 mei 2008, de officiële opening van verzorgingshuis ‘Rehoboth’. Ons hart is met dankbaarheid vervuld. Maar ook met droefheid. Sinds de eerste bewoners kwamen, zijn er al drie bewoners overleden: Klári néni, Tatjána en Margit néni. Dit huis zal voor alle bewoners de laatste woning op aarde zijn. Daarna zal de eeuwigheid komen. Dit geldt voor ieder mens, jong of oud, arm of rijk. De ontmoeting met God is voor ieder mens een vaststaand feit. Wat zal de uitslag van deze ontmoeting zijn: eeuwig met God leven, óf eeuwig zonder God leven? De tijd die wij krijgen om te leven is niets anders dan genadetijd om de Heere te zoeken en te vinden, te aanbidden en te loven. Wat doen wij met deze genadetijd?

Namens Albert, Herman, Jakob en Michel en ook namens alle donateurs in Holland, wil ik mijn hartelijke erkentelijkheid uitspreken voor de warme vriendschap en de fijne samenwerking die wij mochten ondervinden met iedereen die betrokken is geweest bij dit omvangrijke project. Met nadruk noem ik de namen van Hidi Jenö en Ráti István. Jullie ijver, durf, inzicht, daadkracht en doorzettingsvermogen waren bepalend voor het slagen van de OZO projecten. Hartelijk dank hiervoor. Op de achtergrond leefden jullie gezinnen intens mee. Ik mag het met een dankbaar hart zeggen: wat is het heerlijk dat de samenwerking tussen u en ons dit resultaat mag hebben! De Heere zegene u.

Dank aan de burgerlijke gemeente, in de persoon van burgemeester Szilvási Zsoltán. We zijn u erkentelijk voor de zeer goede manier van samenwerken. Het feit dat verzorgingshuis ‘Rehoboth’ op deze locatie is gebouwd is, was een blijk van uw daadkracht. Hartelijk dank. Dank aan de architect en het bouwteam. U heeft goed werk geleverd. Dankzij uw kundige inzet staat hier een degelijk gebouwd huis. Onze hartelijke dank.

Dank aan het Presbyterium van de kerkelijke gemeente te Nagydobrony voor het vertrouwen in Stichting OZO. God zegene u in uw ambt en ik spreek de wens uit dat de pastorale arbeid onder de bewoners van verzorgingshuis ‘Rehoboth’ gezegend zal worden. Dank aan het personeel. Telkens wanneer wij naar Oekraïne kwamen, waren wij onder de indruk van uw werk. Ik hoop dat u in dit verzorgingshuis met toewijding en vreugde uw werk zult doen. God zegene u. Dank aan iedereen die op zijn of haar manier heeft meegeholpen. Ieders naam te noemen is onmogelijk. Wees overtuigd van onze dankbaarheid.

Ik spreek nu tot de bewoners. U mag wonen in dit huis. U bent allemaal vanuit een bepaalde achtergrond hier terecht gekomen. Wij gunnen u van harte een verzorgde oude dag. Ik wil u wijzen op het prachtige gedicht wat hier in de gemeenschapsruimte hangt. Ik hoop dat u het zult ervaren dat uw leven niet achteruit gaat, maar vooruit! Dat er uitzicht is op het Koninkrijk van God. Als dit ervaren mag worden, dan heeft dit verzorgingshuis haar doel bereikt. Dan zal uw sterven in een aards huis overgaan in een eeuwig Huis dat fundamenten heeft, waarvan de Kunstenaar en Bouwmeester God is. De Heere zegene u bij het ouder worden.

Tenslotte, geachte aanwezigen, waarom wilde Stichting OZO een verzorgingshuis bouwen in Oekraïne? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. De sponsors in Holland geven graag geld voor goede projecten in het buitenland. Zij geven niet graag geld aan stichtingen die uit eigenbelang hun geld verkeerd gebruiken. Stichting OZO heeft elke geschonken euro gebruikt voor haar projecten in Oekraïne. De sponsors weten dit en het is de verantwoordelijkheid van St. OZO om dit vertrouwen niet te beschamen. Wat nog veel belangrijker is: we zijn christenen en we dienen de zaak van Koning Jezus. Hij heeft gezegd: “Voorwaar zeg ik u: voor zoveel gij dit voor een van deze Mijn minste broeders gedaan heeft, zo hebt gij dat aan Mij gedaan”. Wij zien ons werk in Oekraïne als een opdracht van God, Die rijk wilde zegenen in uw belang. Hem zij daarvoor alle eer.

Teun Bakker

Verslag opening verzorgingshuis ‘Rehoboth’

In de vroege morgen van dinsdag 6 mei werden er drie vlaggen uitgerold boven de ingang van het verzorgingshuis: in het midden de Oekraïense vlag (blauw/geel), geflankeerd door de Hongaarse (rood/wit/groen) en de Nederlandse driekleur. Achter de vlaggen staat het verzorgingshuis te pronken in de felle zon. De groene voortuin, het rode dak en de witte muren zorgen voor een adembenemende aanblik en dit wordt nog eens extra geaccentueerd door de vele bloemen rondom het verzorgingshuis die met liefde door de bewoners worden verzorgd. Een lust voor het oog! Alles wordt in gereedheid gebracht voor de officiële opening. Banken en stoelen, een katheder en een geluidsinstallatie worden aangevoerd en in de tuin opgesteld. Binnen heerst er een koortsachtige bedrijvigheid, want alles moet piekfijn in orde zijn om straks de genodigden en belangstellenden te ontvangen. Ook de bewoners praten nog maar over één onderwerp: de opening! Met glinsterende ogen kijken zij toe hoe hún huis deze dag in de belangstelling zal staan. Want het is feest, dat is duidelijk.

Het is half negen. Een gestaag groeiende stroom mensen komt van alle richtingen naderbij. Het wordt druk in de tuin. Onder de welluidende klanken van een keyboard neemt iedereen plaats: de bewoners links en de genodigden rechts van de ingang. Daar tegenover de vele belangstellenden uit de gemeente, een schoolkoor, een kinderkoor en zeker niet te vergeten onze meegereisde vrouwen, kinderen en enkele gasten.

Het wordt stil als om 9.15 uur ceremoniemeester Szabó Dániel achter de microfoon plaatsneemt en iedereen welkom heet. Overstelpend is zijn vreugde dat er een christelijk verzorgingshuis voor ouderen gerealiseerd is in Oekraïne. “Na vele jaren van onderdrukking mogen we nu in vrijheid leven. Onder de zegen van God werd er in district Kárpátalja een christelijk kinderhuis gebouwd, christelijke scholen met bijbehorende internaten gerealiseerd, en is er nu ook een verzorgingshuis voor ouderen. Wie had dat kunnen denken? Het toont aan dat de Heere ons niet heeft begeven en niet heeft verlaten. Soli Deo Gloria!”, zo spreekt Szabó Dániel. Vervolgens houdt dominee Horkay László een meditatie en gaat voor in gebed. Daarna krijgen vele sprekers het woord, waaronder directeur Hidi Jenö en adjunct-directeur Ráti Pisti. De voorzitter van St. OZO, Teun Bakker, leest zijn speech geheel in het Hongaars voor hetgeen door de aanwezigen zeer wordt gewaardeerd.

Ook van regeringszijde is er belangstelling. Uit Kiev verschijnen twee afgevaardigden, die zeer onder de indruk zijn van het project en die de samenwerking van Hollanders en Oekraïners hoog roemen. “Het verrijzen van deze prachtige en moderne instelling is een geweldig staaltje van humanitaire betrokkenheid. Hartelijk dank hiervoor”, aldus Tetjana Iljinynkh, adviseur van de Oekraïense Ministerraad. Zij bracht de felicitaties over namens het Parlement en sprak de wens uit dat verzorgingshuis ‘Rehoboth’ een symbool zal zijn van een betere toekomst voor ouderen in Oekraïne.

Dan klinkt er muziek. Het schoolkoor van het plaatselijk Lyceum en enige kinderen van het kinderhuis ‘de Barmhartige Samaritaan’ zingen enige psalmen en gezangen. Prachtig klinken de jonge stemmen en er wordt ademloos geluisterd. Er klinkt nóg meer zang: de Hollandse kinderen zingen in het Hongaars het liedje ‘Ez az a nap’ (Dit is de dag). Zowel de kinderen als de aanwezigen genieten zichtbaar van dit intermezzo! Een warm applaus is het gevolg. Dan is het grote moment aangebroken. De heren Kolozsy András, predikant te Nagydobrony en Herman van Wezel, namens St. OZO, worden verzocht de officiële openingshandeling te verrichten. Deze handeling bestaat uit het gezamenlijk doorknippen van een drietal linten. Onder luid applaus vallen de doorgeknipte linten naar beneden en is de toegang tot het verzorgingshuis vrij! Ongehinderd mogen hier mensen wonen en werken! In vrijheid mogen allerarmste ouderen verzorgd worden! Ontroerd kijken de genodigden naar de bewoners, die duidelijk geëmotioneerd zijn. Dit is de dag die de Heere ons heeft geschonken!

Vervolgens worden de volksliederen gezongen. Het schoolkoor zingt eerst het Oekraïense volkslied, daarna zingen alle aanwezigen het Hongaarse volkslied en tenslotte zingen de Nederlanders het aloude Wilhelmus. De ceremonie wordt afgesloten door Szabó Dániel. Er wordt nog een lied gezongen, waarna hij Gods zegen uitspreekt.

Hierna is er voor iedereen de gelegenheid om de instelling te bezichtigen. Tijdens de maaltijd wordt er nog gespeecht en worden er fraaie cadeaus aangeboden. Tenslotte gaat iedereen huiswaarts.
Onder de indruk.
Dankbaar.
Een dag om nooit te vergeten!

Giften allerlei

- voor de Plattelandsvrouwen Oostflakkee werd op 12 maart 2008 in het Diensten centrum te Oude-Tonge de videopresentatie vertoond. De opbrengst, sprekersgeld en verkooptafel, bedroeg € 337,25.

- op de gezamenlijke jaarvergadering van Mannenvereniging ‘Guido de Brès’ en Vrou wenvereniging ‘Sola Gratia’ te St. Maartens dijk werd op 19 maart 2008 de videopre sentatie verzorgd. De opbrengst van de collecte en de verkooptafel bedroeg € 527,-.

- jl. 1 april 2008 vergaderde de afdeling Goeree-Overflakkee van de GereformeerdeBijbel Stichting in Sommelsdijk. Een medewerker van Stichting OZO verzorgde een lezing, getiteld: ‘Het kerkelijk leven van de Hongaarse minderheid in Oekraïne’. Het ontvangen sprekersgeld van € 50,- werd bestemd voor St. OZO.

- jl. 12 april organiseerde St. Mission Music te Dirksland een zang- en orgelavond in de Rehobothkerk te Sommelsdijk. Organist Martin Mans bespeelde het Van Vulpen orgel en er was ook samenzang. De opbrengst bedroeg € 700,-.

Hartelijk dank voor al deze opbrengsten.

Hongaarse volkslied

God, zegen het Hongaarse volk
met vrolijkheid en voorspoed.
Rijk hen uw helpende Hand
als zij tegen de vijand vechten.
Laat het lot, hen zo lang slecht gezind,
hen gelukkige jaren schenken.
Het leed dat dit volk heeft doorstaan
verzacht alle zonden die het heeft begaan.

Sponsoring werkbezoek

Zoals u heeft gelezen in het openingsverslag zijn ook de vrouwen en kinderen van de OZOmedewerkers, met enkele gasten, meegereisd naar Oekraïne. Het was voor hen een onvergetelijke ervaring en zij hebben op deze manier kunnen zien en beleven hoe medemensen moeten leven in een land wat geteisterd wordt door armoede en corruptie. Onder anderen brachten we een bezoek aan de 92 jarige Molnár Etel. Ze woont in een bouwvallig huis in Nagydobrony en is vastbesloten deze voor haar geliefde plaats nimmer te verlaten. Al vele jaren wordt deze mevrouw geholpen met een voedselpakket en de laatste tijd ook met incontinentiemateriaal. Maar naar het verzorgingshuis komen is voor haar een brug te ver. Haar stelregel is: als ik 100 jaar mag worden, dan kom ik! Wél is ze blij met een bezoek. Toen er een flinke schare Hollanders bij haar op de stoep stond ging de verveloze deur uitnodigend open en met een blijde lach op haar gelaat stond zij toe dat er vele foto’s gemaakt werden van haar samen met onze kinderen. Voor haar en voor ons onvergetelijk!

Ook dit werkbezoek werd gesponsord. Maar ditmaal niet voor vijf, maar voor zesentwintig personen. In de eerste plaats danken wij de heer C. Hage van Taxi Centrale Renesse voor het gratis beschikbaar stellen van drie 9-persoonsbussen. Uw inzet voor St. OZO hebben wij zeer gewaardeerd! Vervolgens onze dank aan de volgende bedrijven, die de brandstof voor hun rekening namen: Auto Indumij te Barendrecht, Van Oeveren-Vervaet te Goes, Formido Bouwmarkt te Middelharnis, Verolme Transportbedrijf B.V. te Nieuwe-Tonge, Cazander Bros. & Sis. te Middelharnis en Glashandel Noorderglas te Middelharnis. Woorden schieten tekort bij zoveel betrokkenheid! Namens iedereen onze zeer hartelijke en welmenende dank!

Jaarrekening 2007

Gebruikelijk is om in de uitgave van juni, de jaarrekening te presenteren. Maar gezien dat deze speciale uitgave in het teken staat van de opening van verzorgingshuis “Rehoboth“, zal de jaarrekening van 2007 in de volgende uitgave van “Onderling Contact” worden geplaatst. We hopen op uw begrip hiervoor.


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op