Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2006 Nr. 1

Van de voorzitter

Bezoek Hét nieuws van werkbezoek januari: verzorgingshuis is bijna klaar.
Langverwacht Ruim drie jaar intensief gewerkt aan de realisatie van dit project.
Inzet Dankzij de samenwerking van Oekraïense en Hollandse medewerkers.
Juridisch De instelling voldoet aan alle Oekraïense criteria, regelgeving en bestuur.
Datum 10-02-2006: de eerste bewoners komen in 'Rehoboth'.
Christelijk Bijbelse opdracht naar Hebreeën 13 vers 16.
Hulp donateurs Daardoor gemotiveerde bijdragen aan de OZO projecten.
Appèl Blijft u helpen om onze verantwoordelijkheden te dragen?
Perspectief Toekomstgericht beleid is noodzakelijk.


Teun Bakker

Oekraïense blik op verzorgingshuis "Rehoboth"

Net zoals in Nederland zit ook de Oekraïense pers niet stil als het gaat om nieuws. Het Hongaarstalige regionale dagblad 'Kronika' stak onlangs haar licht op bij de directeur van Rehoboth. Heel enthousiast vertelde hij in dit paginagrote artikel over de bouw van het verzorgingshuis en het doel waarvoor het huis bestemd is. Ook het zendingsblad 'Küldetés', uitgaande van de Hongaars Gereformeerde Kerk, hield een interview met onze directeur. Kort gezegd vestigde hij de aandacht op een nieuw fenomeen in Oekraïne: een christelijk onderkomen voor de allerarmste ouderen en hulpbehoeftige mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Op deze manier werd er onder de bevolking in Karpátaljá de aandacht gevestigd op de mogelijkheid om in 'Rehoboth' een liefdevolle verzorging te kunnen ontvangen.

OZO - nieuws

Ineens is het zover! De deuren van Huis van Liefdadigheid 'Rehoboth' staan wijd open! Tijdens het werkbezoek in januari vertelden onze Oekraïense medewerkers nog ongeveer een maand nodig te hebben om het karwei te klaren. In deze weken is er met behulp van een enthousiaste ploeg vrijwilligers heel veel werk verricht. Het gehele gebouw moest worden schoongemaakt, de kamers ingericht, de gordijnen gemaakt en opgehangen, kortom al die grote en kleine zaken die op het laatst nog veel tijd vergen. Toen kwam het bericht dat het huis klaar was! OZO -medewerker Jaap Koppenaal vertrok, gewapend met videocamera en fototoestel, naar Oekraïne om getuige te zijn van de komst van de eerste bewoners. Dit heugelijke feit werd op vrijdag 10 februari 2006 werkelijkheid: de eerste zes bewoners zijn gearriveerd! Voor het ophalen van de bewoners was bepaald geen verhuiswagen nodig. De schamele bezittingen werden in een tas gestopt en men was gereed voor vertrek met de Lada Niva.

Aangekomen in 'Rehoboth' wachtte hen een warm onthaal. Eerst maar eens een rondleiding met de hoofdzuster door het heerlijk verwarmde gebouw maken. U zult begrijpen dat de spreekwoordelijke lach en de traan heel dicht bij elkaar lagen. Vol verbazing werden de kamers bekeken, de doucheruimtes, de toiletten, de prachtige keuken en de ruime gemeenschapszaal. Eén mevrouw kon het allemaal niet begrijpen en vroeg wat ze voor een douchebeurt moest betalen! Vervolgens ging men aan tafel. Soep vooraf, daarna aardappelen met groente en kip, en taart na.

Daar rinkelt de telefoon. Telefoon?? Jawel, een heuse telefoon, waarmee u gerust even naar uw oude broer kunt bellen. Een dokter? Medicijnen? Verpleging? Ook wasmachines, vrieskisten, koelkasten, boeken? Overdag een geregeld leven, schone kleding, (bezigheids-) therapie, zingen met OZO-medewerkster Erszike, dominee Horkay die zorg draagt voor de geestelijke zaken? 's Avonds na het Bijbeluur gaan slapen in een schoon bed met schone lakens en dekens? Ze vielen van de ene verbazing in de andere en hun blijdschap kende geen grenzen! Inmiddels zijn we elf weken verder en onlangs liet onze directeur weten dat alles in goede orde verloopt. Ook voor hem en de twee stafleden zijn dit allemaal nieuwe ervaringen, maar zij kwijten zich met veel enthousiasme van hun verantwoordelijke taak. Inmiddels zijn er opnieuw gesprekken met allerarmste ouderen die in aanmerking komen voor opname.

Met gevoelens van enorme dankbaarheid schrijven we deze regels neer. Ruim drie jaar is er gewerkt aan dit omvangrijke project en terugkijkend verwonderen we ons over de voorspoedige wijze waarop dit project gestalte kreeg. En terugkijken is goed. Daar kunnen we van léren. Maar vooruitkijken is beter. Want we moeten vérder!

Reparatie startmotor

Vanaf het moment dat de plannen om een verzorgingshuis te gaan bouwen werkelijkheid werden, ging onze medewerker in Oekraïne naarstig op zoek naar een kleine, handige tractor. Voor het bewerken van de aangekochte grond en het transporteren van materialen is een tractor onmisbaar. Helaas liet de startmotor het enige tijd geleden afweten en reparatie van dit onderdeel was, zoals zo vaak in Oekraïne, onmogelijk.

De startmotor werd meegenomen naar Holland en ter reparatie aangeboden bij de AGO in Sommelsdijk. Voor de technische man, Jaap Meijer, bleek revisie van dit belangrijke onderdeel geen enkel probleem te zijn, zodat deze nu weer als vanouds werkt. En: gratis! Ook voor deze hulp: heel hartelijk bedankt!

Toekomstgericht beleid is noodzakelijk

De stand van zaken

Zoals bekend groeide het werk van St. OZO uit tot vier projecten:

1. voedselhulp aan de allerarmsten.
2. auto voor voedselhulp.
3. financiële hulp kleuterschool.
4. verzorgingshuis.

Voedselhulp. St. OZO verzorgde uiteindelijk aan ruim 200 allerarmste personen voedselhulp in ruim 20 dorpen in West-Oekraïne. Ondanks het feit dat dit aantal afgenomen is door sterfte, pensioenverhoging én de 'verzorgingshuisdrukte' van onze Oekraïense medewerkers, blijft dit project een absolute 'must'. De euforie van de Oranjerevolutie heeft inmiddels plaatsgemaakt voor teleurstelling. De economische problemen zijn sinds 2004 flink toegenomen! De sterk gestegen inflatie heeft de verhoging van salarissen en pensioenen meer dan tenietgedaan. Reden om in het komende mei-werkbezoek dit project te intensiveren.

Auto voor voedselhulp. Op advies van de penningmeester, Albert van Holten, sluiten we dit project af. De Lada Niva doet het uitstekend, heeft heel veel giften opgeleverd en dit project komt pas weer in beeld als deze Lada niet meer voldoet.

Financiële hulp kleuterschool: Rondom het voortbestaan (lees: financiering) van deze kleuterschool zijn nieuwe ontwikkelingen gaande. Om hierin het juiste inzicht te verkrijgen, wordt er in het aanstaande mei-werkbezoek gesproken met de directie van de school. Naar aanleiding van deze gesprekken wordt dit project al dan niet, of gewijzigd, voortgezet.

Verzorgingshuis: Een complete en doeltreffende instelling waar professionele verzorging gegeven wordt aan bejaarden en hulpbehoevenden. Een droom wordt werkelijkheid. Een droom die wél met uitgewreven ogen realiteit geworden is. Door wakker en verstandig om te gaan met de giften van alle donateurs mocht deze instelling verrijzen.

Giften allerlei

In de achterliggende tijd werd St. OZO verrast met de volgende giften:

Diaconie Hervormde gemeente Middelharnis-Sommelsdijk (ihv)                     € 500,-
Diaconie Gereformeerde Kerk Ooltgensplaat, kerstgift                                  € 225,92
Videopresentatie bejaardencentrum 'Het Oudeland' te Sommelsdijk              € 138,50
Vr. Ver. RK kerk te Oude Tonge                                                                     € 145,-
N.N.                                                                                                                 € 5000,-
Videopresentatie Hervormde Vr. Ver. (ihv) 'Eliséba' te Nieuwerkerk (Z)      € 425,50

Voor deze giften worden alle gevers heel hartelijk dank gezegd!

De toekomst van Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne.

Concreet zetten wij de volgende projecten voor u op een rijtje:

1. Voedselhulp aan de allerarmsten. Zorg aan de allerarmste thuiswonende ouderen, bestaande uit: voedselhulp, financiële hulp bij medicijngebruik, operaties, opknappen woning.

2. Verzorgingshuis 'Rehoboth'. Het runnen van een instelling zoals 'Rehoboth' is, kost ook in Oekraïne gewoon geld. Voor St. OZO een absoluut gegeven, omdat zij de verantwoorde- lijkheid draagt voor exploitatie en onderhoud. Vanuit de kerkelijke gemeente in Nagydo- brony komt een bescheiden bijdrage, de overheid draagt absoluut niets bij. Verder hopen we op goede opbrengsten van de bijbehorende grond en zullen er ideeën geventileerd worden om de financiële lasten, o.m. door vrijwilligerswerk, zoveel mogelijk te drukken, dit alles in het besef dat de plaatselijke bevolking hiertoe moet worden 'opgevoed'. Kort gezegd zullen de financiële middelen van St. OZO voor het overgrote deel aangewend worden voor het exploiteren en onderhouden van 'Rehoboth', zéker als de capaciteit van de instelling vol is. We spreken dan van ongeveer 40 personen, afhankelijk van alleenstaan- den of echtparen.

3. Financiële hulp kleuterschool. Tot nadere aankondiging wordt dit project in stand gehouden.

4. Eventueel nieuw project: tafeltje-dek-je. In Nederland is dit een gevestigd fenomeen. Het is het proberen waard om vanuit de keuken van 'Rehoboth' een systeem te bedenken om regionaal een warme maaltijd aan te bieden aan allerarmste ouderen of gezinnen die in grote moeilijkheden verkeren. Voor wat de gezinnen betreft denken we aan het werkeloos- heidscijfer in Oekraïne: 85%!

Met de hulp van God én úw hulp gaan wij welgemoed verder met het werken aan de projecten. Hierbij moet worden aangemerkt dat het de eerste prioriteit is om ervoor te zorgen dat elk project bestaansrecht kan hebben. Dit betekent concreet: een financiële buffer opbouwen voor het in bedrijf zijn en blijven van 'Rehoboth', en daarbij zorgvuldig de andere projecten te continueren, indien mogelijk uit te breiden. Nu al zes jaar geven particulieren, bedrijven, kerken en instellingen blijk van hun grote betrokkenheid bij het werk van St. OZO. Mogen wij u oproepen dit te blijven doen in de toekomst? U weet het: we doen het niet voor onszelf, maar voor onze arme naaste!


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op