Stichting OZO Projecten Contact Email Doneren

Stichting Onderlinge Zorg Oekraïne, Oost Voorgors 79, 3241 KD Middelharnis
Jaargang 2004 Nr. 2

Van de voorzitter

“Den winter is vergangen”, zingt een oud vaderlands lied. Na de winterperiode breken vooral in de landbouwsector weer drukke tijden aan. Land klaarmaken, poten, zaaien, enz. In Oekraïne is het niet anders. Na dit jaargetijde van koude, hoge stookkosten en allerlei ontberingen, breekt er een tijd aan van het vergaren van levensonderhoud. Toch brengt dit voor veel Oekraïners grote zorgen met zich mee. U begrijpt het al. Gezien de nog steeds deplorabele toestand van zoveel structuren in Oekraïne, bevinden veel te veel mensen, lees: gezinnen, ouderen, maar ook jongeren, zich onder de armoedegrens. En dit vertaalt zich naar een nijpend voedsel- en verzorgingsprobleem voor hen die zich financieel én om gezondheidsredenen zo goed als niets kunnen veroorloven. Om die reden (en dat moet mij echt van het hart) is het voor alle medewerkers van St. OZO een voortdurende bron van verwondering en diepe dankbaarheid dat u zoveel belangstelling en offervaardigheid aan de dag legt om de nood van deze bevolkingsgroep in het werkgebied van de stichting een plaats te geven in het schenken van uw giften. En dit medeleven uit zich niet alleen in het schenken van een gift, maar ook in het praktisch invullen van zaken die ook zo belangrijk zijn.Zo zijn er dames op Goeree-Overflakkee die voor hun arme naaste truien, sokken en dekens breien. Een korps van vrijwilligers biedt hun diensten aan als het gaat om de verspreiding van de O.C., opslagruimte, materialen, kleding uitzoeken en zo meer. Ook in Oekraïne wordt dit door de medewerkers aldaar ervaren, als het gaat over de inzet van mensen die belangeloos meehelpen om bij het steeds meer uitbreidende voedselproject de helpende hand te bieden. Dit geldt ook voor de bouw van het verzorgingshuis. Tot verbazing van de Oekraïense medewerkers blijken veel mensen kosteloos hand- en spandiensten te willen verrichten.

Al deze zaken in ogenschouw nemend pást het ons allen de God van hemel en aarde te erkennen voor het verbinden van Zijn zegen over de arbeid van onze handen. Hij neigt de harten. Moge dit tweede gebod, onze naaste lief te hebben als onszelf, de vrucht zijn van het eerste gebod: God lief te hebben boven alles!

Teun Bakker

OZO-nieuws

Lag tijdens het werkbezoek in februari de nadruk op het voedselproject vanwege de vele ontberingen die Oekraïense ouderen in de wintermaanden moeten doorstaan, dit bezoek waren de schijnwerpers gericht op de voortgang van de bouw van het verzorgingshuis.

Op 29 april jl. vertrokken drie medewerkers van St. OZO naar Oekraïne. De OZO-aanhanger, volgeladen met ziekenhuisbedden, voedsel en kleding, werd getrokken door een bijna nieuwe Opel Vivaro, enthousiast ter beschikking gesteld door Autobedrijf v.d. Kooy te Spijkenisse (de brandstof werd gesponsord door Verolme Transport te Nieuwe-Tonge). Na de aankomst in Nagydobrony was de eerste activiteit: het verzorgingshuis bekijken! Verheugd werd geconstateerd dat er veel werk verzet is. Het dak is zo goed als klaar, de Velux ramen en gootstukken zijn aangebracht en de laatste hand wordt nu gelegd aan een drietal dakkapellen aan de voorkant. De elektriciteitsleidingen zijn door het gehele gebouw aangelegd en de kunststof kozijnen, inclusief glas, zijn geplaatst.

Zonder noemenswaardige problemen hebben de arbeiders (in Oekraïne “de brigade” genoemd), onder leiding van de OZO medewerker in Oekraïne, tot nu toe prachtig werk geleverd! Mede dankzij de betonnen verdiepingsvloer, afkomstig uit een gesloopt cultuurhuis in het dorp, kunnen nu ook op de eerste verdieping 16 kamers en sanitaire voorzieningen gerealiseerd worden.

Het gebouw heeft de vorm van de hoofdletter T. De horizontale balk van deze letter is de voorkant van het gebouw. Deze voorkant bestaat uit een ruime entree, een gemeenschapsruimte van 85 m2 en een keuken, incl. provisieruimte, van 44m2. Daarachter, de verticale balk, een lange gang met aan weerszijden 8 kamers, in totaal 16 kamers. De afmetingen van elke kamer zijn 3.2m.x 4.5m. Halverwege de gang zijn sanitaire voorzieningen, zoals douches, toiletten, e.d. Ook zal een van de kamers dienst doen als dokterskamer.

De bovenverdieping ziet er nagenoeg hetzelfde uit: de voorkant bestaat uit drie zalen van 45m2 elk, daarachter 16 kamers van dezelfde afmetingen als beneden en sanitaire voorzieningen. De totale lengte van het T-vormig huis is 42 meter. De breedte van het voorgedeelte is 19.60 meter. De gang daarachter incl. kamers is 13 meter breed. De totale oppervlakte, beneden en boven, is 1182m2. Boven de eerste verdieping is over de gehele oppervlakte een beloopbare bergzolder. Momenteel wordt een drie centimeter dikke stuclaag aangebracht op de muren, dit naar Oekraïens gebruik.

En zo mag de bouw haar voortgang hebben. Gelukkig staan de tegenwoordige moderne communicatiemiddelen, zoals e-mail en fax, tot onze beschikking, zodat er optimaal contact is tussen de OZO medewerkers in Oekraïne en Nederland. Want bij elk bereikt stadium van de bouw is weer goed en zorgvuldig overleg nodig. Steeds weer besprekingen over de materiaalkeuze, de bouwwijze en natuurlijk de kostenbeheersing.

Kaarten

Graag willen we in dit blad fam. Kievit uit Nieuwe-Tonge eens in het zonnetje zetten. Met niet aflatende ijver maken mevr. Kievit en haar dochter Ietje wenskaarten. Ze hebben door het maken van deze kunstwerkjes al een beste klantenkring opgebouwd. Allerlei soorten kaarten zijn op voorraad op hun adres: Kon. Julianastraat 8 te Nieuwe-Tonge. De opbrengst is voor de projecten van St. OZO in Oekraïne. In 2003 bracht de verkoop van de vele honderden kaarten een prachtig bedrag op: € 800,-! Namens het hele OZO-team: hartelijk bedankt!

Aanschaf aanhanger

Zoals u weet is het beleid van St. OZO er op gericht om voedsel en materialen in Oekraïne aan te schaffen vanwege de lagere kosten. Toch is gebleken dat er in Nederland veel bruikbaar materiaal aangeboden wordt voor de verschillende projecten en met name het verzorgingshuis. Zo bood fa. Fabert te Middelharnis na een verbouwing voor zo’n € 5000,- aan prachtige nieuwe kleding aan. Homeservice Dirksland schonk allerlei etenswaren, overgebleven van de Kerstpakketten. Esselink Bouwmaterialen te Middelharnis zorgde voor 19 grote Veluxramen en gootstukken voor een nettoprijs. Schipper Elektra te Nieuwe-Tonge schonk in totaal 5500 meter elektriciteitsdraad. En zo zullen er in de toekomst wel meer interessante materialen getransporteerd kunnen worden. Reden om op zoek te gaan naar een geschikte aanhanger, die ook nog eens gekeurd moet zijn voor TIR-transport. St. OZO kwam in contact met een handelaar in aanhangers in den lande en dit heeft geresulteerd in de aankoop van een prachtige gesloten aanhanger voor een vriendenprijs. Trendstar te Middelharnis bracht, alweer voor een vriendenprijs, een stijlvolle belettering aan op de aanhanger en Voogd en Voogd Assurantiën te Sommelsdijk draagt zorg voor een gratis dekkende verzekering voor de reis, inclusief Oekraïne. Ook stelde fam. Joppe te Melissant gratis opslagruimte beschikbaar Al met al een positieve ontwikkeling in de werkwijze van St. OZO. Het mag niet zo zijn dat er geld uitgegeven gaat worden in Oekraïne, terwijl in Nederland gratis zinvolle materialen aangeboden worden. St. OZO meent dat er op deze wijze een goede oplossing is gecreëerd voor deze materie. Tenslotte een woord van dank naar al deze bedrijven en personen die het mogelijk maken dat St. OZO haar werk kan uitvoeren volgens de nog steeds geldende slogan: maximale zorg en minimale kosten!

Presentaties her en der

In de afgelopen tijd heeft St. OZO de dia- of videopresentatie vertoond op uitnodiging van diverse verenigingen en instellingen.

• 11-02-04  De bewoners van de Olympiaflat te Middelharnis. Opbrengst € 185,20
• 09-03-04  Ebbe en Vloed te Oude-Tonge. Opbrengst € 37,-
• 15-03-04  Probus in de Staver te Middelharnis. Opbrengst € 413,87
• 18-03-04  Bewoners van de Wernerflat in Dirksland. Opbrengst € 173,55
• 31-03-04  Verz. huis “Avondrust” te Rotterdam. Opbrengst € 637,71
• 24-04-04  Hervormde Jeugdver. te Ouddorp. Opbrengst € 22,50

We mogen terugzien op bijzonder fijne avonden. Er blijkt grote betrokkenheid te zijn op het werk in Oekraïne. Op de meeste avonden was ook een verkooptafel aanwezig, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Voor het meeleven en de opbrengsten: heel hartelijk bedankt!

Vervoer werkbezoeken

Januari 2004: Autobedrijf Berkman en Visser te Ridderkerk stelde een Renault Master ter beschikking. De brandstof werd gesponsord door Betonmortel Grevelingen te Stellendam en Autobedrijf van Oeveren te Goes. Mei 2004: Van Opel-dealer v.d. Kooy uit Spijkenisse mocht gratis een Opel Vivaro gebruikt worden. Transportbedrijf Verolme te Nieuwe-Tonge sponsorde de brandstof. Aan het einde van de reizen wordt dankbaar gebruik gemaakt van een gratis wasbeurt bij Pompstation “Pico Bello” te Middelharnis. Deze bedrijven worden heel hartelijk bedankt voor hun medewerking. Dankzij uw inzet kon St. OZO vrijwel gratis de werkbezoeken afleggen en het materiaal schoon terugbrengen.

WWZ-concert

Op 4 april jl. organiseerde St. WWZ een zangavond in de Grote Kerk te Middelharnis. De avond stond in het teken van het Paasfeest. Er werd gezongen door “Con Amore” uit Dirksland en het Jong Urker Mannenkoor “Soli Deo Gloria” uit Urk. Ook waren er diverse instrumentalisten. De opbrengst van deze drukbezochte avond bedroeg € 3200,-. Het spreekt vanzelf dat we hier onze hartelijke dank willen uitspreken. Daan Schot en medewerkers: een pluim voor de goede organisatie en bedankt voor jullie inzet!

Nieuwe Europese buitengrenzen Hongarije-Oekraïne

László Marácz

De Hongaars-Oekraïense grens is gemakkelijk over te steken dankzij de goede Hongaars-Oekraïense betrekkingen. De grens is de laatste jaren volop geschonden door mensensmokkelaars die asielzoekers uit Azië illegaal Hongarije binnen brachten, maar dat was voor beide landen geen reden om een straffer grensregime in te stellen. De toetreding tot de Europese Unie van Hongarije heeft op 1 mei van dit jaar verandering in deze situatie gebracht. De Hongaars-Oekraïense grens wordt een nieuwe oostelijke buitengrens van de vergrote Unie. Hongarije’s buurlanden zullen voorlopig geen lid van de Europese Unie mogen worden, bijgevolg zal de Hongaars-Oekraïense ‘buitengrens’ onder de bepalingen van Schengen vallen. Hongarije en Oekraïne verzetten zich echter tegen de strikte Schengen-bepalingen die vrij verkeer van personen en goederen aan deze grens moeten inperken. De Oost-Hongaarse grensprovincie Szabolcs-Szatmár-Bereg en het gebied Transkarpatië aan de Oekraïense kant hebben een aantal jaren geleden een verdrag gesloten om grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Dit om de sociaal-economische mogelijkheden van de regio, die een hoge werkeloosheid kent, optimaal te benutten. Ook azen de Hongaren op het deel van de markt dat ze na de val van het communisme in Oekraïne zijn kwijtgeraakt. Nu Oekraïne weer kredietwaardig is, importeert het Hongaarse appels die in de arme noordoostelijke provincies van Hongarije verbouwd worden. De Hongaarse minister van Economische Zaken en Verkeer István Csillag ontvouwde recentelijk plannen om bij de Hongaars-Oekraïense grensovergang Záhony-Csop faciliteiten op te zetten en de infrastructuur te verbeteren. Deze faciliteiten moeten investeerders uit de EU lokken, die de grote sprong oostwaarts naar het Oekraïense achterland willen wagen. Beide landen zullen voor de realisatie van deze projecten bij Brussel aankloppen voor financiële steun. Een ander probleem dat alleen door grensoverschrijdende samenwerking opgelost kan worden, is het beheer van de rivier de Tisza. De Tisza ontspringt in de Oekraïense Karpaten en zorgt elk voorjaar en elke herfst voor grote wateroverlast in de regio. Het rivierwater kan ongeremd van het Karpatengebergte de Hongaarse laagvlakte bereiken. Beide landen willen met het aanleggen van waterreservoirs aan de Oekraïense kant het snelstromende rivierwater al in een vroeg stadium opvangen. Hongarije en Oekraïne willen ook voor dit project EU-subsidies aanvragen. Hongarije wil de grens met Oekraïne open houden zonder de Schengenverplichtingen te schenden. Hongarije denkt dit te kunnen doen met behulp van de toekenning van langlopende visa. Tamás Tóth, de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft verklaard dat de inwoners van Transkarpatië met ingang van 1 november kosteloos een Hongaars visum kunnen krijgen dat vijf jaar geldig zal zijn. In ruil daarvoor vraagt Boedapest van Kiev dat Hongaarse staatsburgers voor een bezoek aan Oekraïne geen visum hoeven aan te vragen. Hoewel de onderhandelingen hierover nog niet afgesloten zijn, lijkt deze oplossing met ‘gesloten beurs’ voor beide partijen acceptabel. Onduidelijk is wat Brussel hiervan vindt. Ook in kringen van de Hongaarse minderheid in Transkarpatië is deze oplossing met gejuich begroet. Voor de 250.000 Hongaren die vlak over de grens wonen is het van belang dat zij met het moederland Hongarije ongestoord contacten kunnen onderhouden.

(Bron: Ablak - tijdschrift voor Centraal Europa)


Copyright © 2011 | Sitemap | Webdesign & development by St. OZO | Sponsored by XSARUS
Foto's werkbezoek 69, van 7 februari t/m 16 februari 2024.
Recente nieuwsberichten

Neem contact met ons op